Imponerande uppvisning av Varenne

Dramatisk upplösning av Elitloppet i dag

SPORTBLADET

V som i vinnare.

V som i världsrekord.

V som i världsbäst.

V som i Varenne.

Den italienska stjärntravaren krossade för andra året i rad allt motstånd Elitloppet på Solvalla.

Det var upplagt för en drömfinal efter de två elitloppsförsöken. Varenne vann det första på världsrekordet 1.10,4/1 609 m autostart.

Svenska hoppet Scarlet Knight/Stefan Melander tog hem det andra på 1.10,7 - världsrekord för fyraåringar.

Då kokade Solvalla.

- Han var underbar i försöket utan att jag körde för fullt, sade Stefan Melander.

Då tog spekulationerna och förhoppningarna fart om en svensk seger.

Men det blev aldrig någon fight. Det blir det sällan när Varenne är med i travloppen. Han vann lekande lätt och passade på att putsa världsrekordet med ytterligare två tiondelar till 1.10,2.

- Han hade kunnat trava ännu snabbare, men jag började tänka på segerfesten på upploppet och då slappnade både jag och hästen av, sade Giampaolo Minnucci och log.

Största segern

För tränaren Jori Turja är Elitloppet det största han kan vinna.

- Jag var här på Solvalla för 25 år sedan och såg mitt första Elitlopp. Att man sedan står här som vinnare är förstås härligt, sade Turja.

Turja, som bott 18 år i Sverige, fick på sig en finsk blå-vit landslagströja när han paraderade inför 32 427 människor på Solvallas läktare.

- Jag har mina barn kvar i Sverige, men själv är jag finne - rakt igenom. Även om jag nu bor i Italien, sade Turja och skrattade.

Varenne var än en gång imponerande, men svenske Scarlet Night och Stefan Melander var den som satte färg på loppet.

Dålig lottning

Fyraårige Scarlet Knight vann sitt försök på 1.10,7, samma tid som när han tog hem Hambletonian stakes förra året i USA. Men sättet han vann på var imponerande och det fanns kanske, kanske en chans att rubba Varenne i finalen.

- Nja, den försvann nog i finallottningen. Hade vi fått spåret innanför hade vi kanske kunnat komma före Varenne i början och sedan få ledningen. Men det är bara spekulationer, sade Stefan Melander.

Scarlet Knight fick trava utanför Varenne i finalen, sedan denne övertagit ledningen efter 600 meter. Och det blev förstås en omöjlig uppgift för Scarlet. Men han stred tappert och höll starkt till tredje platsen efter Varenne och HP.Paque. Tiden var imponerande 1.10,5.

- Jag är enormt nöjd och stolt över hästen. Han är en riktig hårding och det visade han i dag. Men både jag och Scarlet är vinnartyper och det känns lite surt också.

Varennes segerkusk Giampaolo Minnucci berömde den svenska stjärnan:

- Jag har såg Scarlet Knight i USA och i Milano i fjol och vet att det är en mycket bra häst. Men han är fortfarande ung, medan Varenne är gammal och rutinerad. Melanders häst kan mycket väl bli bäst när Varenne lägger av.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM