...men karriären är över efter sommaren

Sista starten blir i Montreal

SPORTBLADET

Om fem månader är tävlingskarriären över för Varenne.

- Sista starten blir i Montreal i september, sade ägaren Enzo Giordano

Varennes tränare Jori Turja blev överraskad men också besviken över beskedet.

- Ja, det måste jag säga. När Giordano nu har köpt tillbaka sina 50 procent trodde jag att han vill fortsätta även nästa säsong. Hästen blir bara bättre och bättre, det visade han väl i dag på Solvalla genom att sätta två världsrekord, sade Turja.

Varenne har över 50 miljoner kronor på kontot efter segern i Elitloppet på söndagen. Han har vunnit allt: Prix d'Amerique, Gran Premio Lotteria, Olympiatravet, Breeder's Crown och Elitloppet två gånger. Och nu har han två världsrekord, 1.09,1 på milebana (The Meadowlands) satt i USA förra året samt 1.10,2 på tusen metersbana på Solvalla.

Men det har inte varit en helt lätt uppgift för Jori Turja att välja bland världens storlopp. Sedan Enzo Giordano, från Neapel, sålde halva hästen till företagsgruppen Snai för två år sedan har det varit lika många åsikter som det finns travbanor i världen.

Dagarna innan Elitloppet blev det klart att Giordano köpt tillbaka sin halva för cirka 36 miljoner kronor och han äger nu hela hästen.

- Giordano har hela tiden sagt att han vill fortsätta tävla och för mig är det en överraskning att han vill sluta med Varenne.

- Men jag vet inte de sista turerna i affären med Snai, varken jag eller Giampaolo Minnucci (kusken) har blivit informerade, sade Turja lite surt.

Klart är i alla fall att Varenne startar närmast i Milano i World Cup Trot 25 juni. Sedan blir det ett världsrekordförsök på den snabba finska travbanan i St Michel 14 juni.

- Sedan får vi se, kanske står vi över Breeder's Crown i USA i slutet och satsar helt på World Cup Trot. I så fall kommer vi till Solvalla igen och startar i Jubileumspokalen 10 augusti.

Men i september är det över för världens bästa travhäst.