GRÄSETS ODJUR

Tystlåten familjefar på fritiden - men som spelare är Englands Paul Scholes fruktad av alla

SPORTBLADET

MIYAZAKI

Det finns tillfällen då Paul Scholes förändras.

Från en tystlåten familjefar till ett odjur som är beredd att offra blod för att nå det han vill ha.

Det händer när han drar på sig matchtröjan.

Fråga Håkan Mild...

Foto: ap
Efter Scholes stenhårda tackling av Håkan Mild i EM-kvalet på Råsunda 1999, var de engelska tidningarnas dom hård. Andra spelare som fått smaka på Scholes brutala spelstil är Niclas Alexandersson och Rivaldo. Och givetvis har Scholes fått se domarens röda kort några gånger.

EM-kvalmötet mellan England och Sverige, på Wembley, hade bara pågått i drygt sex minuter när Scholes kom farande. Med dobbarna före borrade han ett djupt hål i Milds lår.

Svenskarna tvingades till ett rekordtidigt byte, Scholes fick så småningom rött kort och hade därmed presenterat sig för den breda tv-publiken i Sverige.

Tre år senare står blågult inför ett nytt möte med Englands och Manchesters Uniteds 170 centimeter långa mittfältsdynamo, målskytt, framspelare, spelförstörare, råskinn...

Listan kan göras hur lång som helst.

Tålamod – precis som Platini

– Scholes har en enorm förmåga att komma in sent i straffområdet. Alla andra är upplockade, markerade, då kommer Scholes. Få spelare har det tålamodet. Jag kan bara komma på Platini, faktiskt, säger Roland Andersson som spionerat på England för Sveriges räkning

– Han är en fantastisk maskin. Med sina rörelser och passningar håller han hela tiden spelet igång i högt tempo. Och trots att han spelar i stort sett alla Uniteds matcher orkar han behålla kraften att vara med överallt.

”Viktigast i laget”

Svenske Bojan Djordjic har varit lagkamrat med Scholes de tre senaste säsongerna.

– Han är en gudabenådad spelare och betyder jättemycket för laget. Fråga vem som helst så får du svaret att han är lagets viktigaste spelare, säger Djordjic.

– Men man får se upp på träningarna. Vi kör utan benskydd, men Paul ger alltid 110 procent ändå.

Hurdan är han som person?

– Han är tyst och lugn, en riktig familjeman. Han kommer till träningen, tränar stenhårt i två timmar och sen åker han hem till familjen igen. Han gör sitt jobb och syns inte så mycket utanför planen.

Vilka umgås han med?

– Gary och Phil Neville, Beckham, ja, det gänget. Vi kallar dem ”class of ‘92”. De har ju vuxit upp tillsammans, och när vi spelar sjumanna-spel är det alltid de som är i samma lag.

Vad har du och Scholes för relation?

– Vi snackar med varandra då och då. Men bara som lagkamrater, du vet som en jobbarkompis man har känt i tre år och varit tillsammans med varje dag i två år.

– Innan jag kom till United kom jag bara ihåg hans tackling på Mild. Men sen jag kom hit har jag lärt mig hur oerhört duktig han är.

Publicitet – nej tack

Många av dagens internationella toppspelare är så mycket mer än fotbollsstjärnor.

De syns i modemagasin, designer kläder, marknadsför egna kollektioner av solglasögon eller skapar rubriker när de slår runt på krogen.

Inte Scholes.

Han undviker in i det sista all publicitet utanför fotbollsplanen.

– Han är inte pressens man, helt klart. Han undviker oftast att prata med media och vill gärna hem till sin familj så fort som möjligt, säger Djordjic.

Alex Ferguson, manager i United, ger samma bild av Scholes.

– Han har alltid varit en av de tystaste i vårt omklädningsrum. Men det är inte dåligt. Han är väldigt stark som person, vilket är viktigt om du ska lyckas på den högsta nivån.

En av få stora intervjuer med engelska media gjorde Scholes med Sunday Times i juni för två år sedan.

Då förklarade han bland annat att hans läggning att hellre tiga än tala gjort det lätt för honom att komma överens med tränare genom karriären.

– Eftersom jag inte säger speciellt mycket har jag haft samma relation med samtliga. Enda gången jag pratar med managers är när de pratar med mig.

Tacklingar som den på Mild hör mer eller mindre till vardagen i Scholes spel, men han är också en fruktad avslutare.

Han kan göra mål – också

Under sina åtta A-lagssäsonger i Manchester United har han gjort 55 ligamål från sin mittfältsposition.

– När jag var mindre gick jag bara in för att göra mål. Nu kan jag känna nästan lika stor tillfredsställelse genom att spela fram, men jag måste erkänna att jag uppskattar ett mål mer än någonting annat.

Han berättar också att han har oerhört svårt att ta motgångar.

Förluster.

– De äter mig inifrån. Allt jag vill är att vinna. Jag är uppfostrad att vinna. En förlust finns bara inte.

Scholes föddes i Salford utanför Manchester, men flyttade i tidig ålder med familjen till Middleton där han växte upp. En fotbollstokig stadsdel, långt ifrån den lyx han kan unna sig i dag.

– Paul kommer från en bakgrund i arbetarklassen, och han låter inte framgångar stiga honom åt huvudet, säger Ferguson.

Att hans stora internationella genombrott kom relativt sent har sin förklaring.

Tidigt i karriären drabbades han ofta av andningsnöd, utan att någon riktigt förstod varför.

För fem år sedan fann man källan till problemen.

– United skickade mig till en specialist som slog fast att jag hade sportrelaterad astma. Ju mer jag tog ut mig, desto värre blev det.

– Nu har jag två inhalatorer, en för dagligt bruk och en som jag använder före matcher. Det har förbättrat min förmåga oerhört mycket, säger Paul Scholes.

Något Sverige lär få känna på till helgen.

För som sagt – förluster existerar inte för Paul Scholes.

Paul Scholes milstolpar

Foto: ap
Rött kort - inget helt ovanligt för Scholes.

Christoffer Bjäreborn, Henning Johannesson