Franska stängda

"Vi är ingen grusnation längre"

SPORTBLADET

Franska Öppna har precis börjat - men ändå tagit slut.

Alla svenskar är utslagna.

- Vi är ingen grusnation längre, säger den svenske förbundskaptenen Carl-Axel Hageskog.

Foto: scanpix
grus i maskineriet Thomas Enqvist blev bortsopad av en 22-åring - från Thailand.

Formsvage Jonas Björkman försvann, följdes av skadeförföljde Magnus Norman, liksom Thomas Johansson och Åsa Svensson - och i går Thomas Enqvist.

Hört talas om Paradorn Srichaphan?

Stor moral

Den 22-årige thailändaren blev siste svenskdödaren i årets upplaga av den klassiska Grand slam-turneringen: 6-4, 1-6, 7-5, 6-3 sopade bort Enqvist från Paris.

Med en hård serve, imponerande fotarbete, stor moral och piskande grundslag blev han en stor, otrevlig överraskning.

- Det är klart att jag är besviken, men han var bättre än jag i dag. Riktigt, jäkla bra. Faktiskt, sa Enqvist till TT efter den tunga förlusten.

Fiaskofacit

För andra gången sedan 1973 lyckades ingen svensk herrspelare ta sig vidare till den tredje omgången - ett resultat som ingen är nöjd med.

Borta är glansdagarna när Björn Borg och Mats Wilander skämde bort oss med tunga titlar.

- Det är bara att konstatera, vi är ingen grusnation längre, säger Carl-Axel Hageskog till Sportbladet.

Varför?

- Vi är medvetna om att det här inte är ett bra resultat, vi tycker själva att det är skralt - och vi håller på att titta på vad vi kan göra för att bli bättre. Vi måste tänka om, försöka hitta andra vägar.

Vad behövs ändras?

- Förr i tiden växte svenska spelare naturligt upp med gruset eftersom att det inte fanns lika många inomhusbanor som i dag - men de tiderna har förändrats. Jag tycker att våra ungdomar först borde lära sig grusspelet för att sedan utveckla sitt spel på andra underlag, då är det lättare att bli mer komplett, säger Hageskog - som också menar att den svenska grussäsongen borde förlängas, kanske genom att lägga junior-SM senare på säsongen.

Biter inte i gräset

Tills dess hoppas Thomas Enqvist på... andra underlag.

På Wimbledon.

- Grussäsongen har varit tung för många. Vi får hoppas att resultaten kommer på gräs i stället, för där är många av oss betydligt bättre.

Andra gången - på 30 år

Anders Burström