Simon Bank:

Nu kan det bli en tysk fortsättning för Hammarby

SPORTBLADET

När refrängen "Vi är laget, som krossar Gnaget, och käkar Djurgår"n till frukost" ekar ut i högtalarna på Råsunda vet man två saker:

1. Hammarby har roligt.

2. Allt kan hända i fotboll.

Det kan alltså fortfarande bli en tysk höst för Hammarby.

Timmen efter slutsignalen kommer spelare efter spelare ut ur Hammarbys omklädningsrum med halva leenden på läpparna. De har spelat 1-1 mot ett europeiskt mittenlag som Partizan Belgrad, och leendena säger en hel del om både Hammarbys och svensk fotbolls status just nu.

Vi är inte bättre än så här.

Sju år efter att IFK Göteborgs målfotoförlust mot Bayern München i Champions Leagues kvartsfinal så ler svenska mästarna efter oavgjort. På hemmaplan.

Det är ingen kritik, bara en lägesbeskrivning.

Hammarby gjorde en smart insats i går kväll, och åtminstone inramningen höll hög europeisk klass. Spelmässigt valde den kloke Anders Linderoth att låta lagets offensiva jag glida fram som en grön krokodil i höjd med mittlinjen, redo att hugga när som helst.

Men det var lite si och så med tänderna.

Små glittrande diamanter

När lägena uppstod mot de nonchalanta kortpassningsfetischisterna från Balkan - ja, då nådde djupledspassningarna alldeles för sällan rätt adress. Ofta kändes det som att en gnutta mer självförtroende hade gett Hammarby den där tiden som de nu saknade.

Partizans spelare är små glittrande diamanter, men precis som med diamanter så tog de förskräckligt lång tid på sig. Ivic och Iliev dribblade så man blev yr (Jonas Stark och Fredrik Winses allra mest), men det hände inte så mycket.

Partizan skrämdes inte.

Och förmodligen var det därför Bajenspelarna log efteråt.

Nu har de sett Europa, och de känner att ett drömmöte med Bayern München ligger bra mycket närmare än det gjorde i tisdags.

Hammarby har ingen rutin, det var därför Fredrik Winsnes var så ensam om att våga offra ansiktet i presspelet på egen planhalva i går och det var därför ingen vågade göra det som behövts mest av allt - tugga taggtråd och hälsenor och smälla på.

- Vi visade moral, och nu känner vi att vi har chansen, sa Kennedy Bakircioglü.

Det var en bra enmeningsanalys. 1-1 är inget ultimat resultat. Hammarby ville göra det som är mest vitalt av allt i europeisk cupfotboll och hålla nollan, det misslyckades de med.

Men, som Beckett skrev:

"Har du någonsin försökt? Någonsin misslyckats? Spelar ingen roll. Försök igen. Misslyckas igen. Misslyckas bättre".

Det kan låta absurt, men det må vara hänt, en kväll som denna.

Hammarby har spelat sin egen musik i sin egen Europacup, på AIK:s egen hemmaplan. Absurt så det står härliga till. De grönvita njöt av varenda sekund, de vill säkert göra om det där igen.

1-0 i Belgrad räcker för att få göra det.

Och allt kan hända i fotboll.

Simon Bank