"Vi är ett så oerhört bra gäng"

Möt staben bakom de framgångsrika simmarna i EM

SPORTBLADET

Medaljerna droppar in i en jämn ström.

Det svenska simlandslaget lyckas ännu en gång i ett stort mästerskap.

- Det är så roligt, vi är ett så oerhört bra gäng, säger Anna-Karin Lindqvist, en av kuggarna i laget bakom laget.

Det svenska simlaget är ett av svensk idrotts mest pålitliga landslag.

Mästerskap efter mästerskap sköljer medaljerna in. Så också i pågående EM i Berlin. Hittills har det blivit sex medaljer, varav två guld, och målsättningen - minst tio medaljer - ser ut att hålla ännu en gång.

Ett segertåg som rullar på av sig själv? Knappast. Det är många som sliter för framgångarna.

I Berlin består laget bakom laget av elva personer, allt från tränare till sjukgymnaster och överledare. De servar 20 simmare.

- Det är A och O att vi har ett ledarteam där man känner att man kan lita på varandra. Annars skulle det inte fungera, säger förbundskaptenen Hasse Bergqvist.

Knådar till framgång

Anna-Karin Lindqvist är en av dem. Sjukgymnasten från Luleå har bokstavligt talat simmarnas öden i sina händer. Lindqvist, 35, är själv gammal landslagssimmare. Hon tog elva SM-guld i ryggsim och var med i landslaget mellan 1983 och 1991 med efternamnet Eriksson. Sedan 1995 är hon med som sjukgymnast.

- Min bakgrund är absolut en fördel. Annars skulle det vara jättesvårt. Bortsett från att man ska vara en skicklig yrkesman måste man vara en i gänget också. Då hjälper det att själv ha simmat, säger Lindqvist som är en av två sjukgymnaster i laget.

Under ett mästerskap har hon också en viktig psykologisk roll att fylla.

- Det är ju friska idrottare man har att göra med under ett mästerskap. Det finns inga skador, utan det gäller att få simmarna att må bra, ge massage och hålla dem i trim. På ett mästerskap handlar hälften om fysiologi och hälften om psykologi. På träningsläger kan det handla mer om skadebehandling, säger hon.

''Snackis'' som håller

Det blir dryga dagar i simstadion för Lindqvist där hon tillbringar runt tio timmar.

- Det är högst individuellt hur mycket behandling simmarna vill ha under ett mästerskap. En del kanske bara tar en behandling på hela tiden, en del kommer fyra gånger om dagen.

Vem vill ha mest behandling?

- Det är nog dött lopp mellan Emma (Igelström) och Anna-Karin (Kammerling).

Vad är den viktigaste egenskapen i din ledarroll?

- Att man kan bjuda på sig själv. På hemresan efter ett träningsläger blev det stressigt på Arlanda. Jag skulle hem till Luleå, men råkade hamna på fel plan och flög till Malmö i stället. Jag berättade det för en tränare och sedan var det ute på nolltid. Det där snackar Frölander fortfarande om, berättar hon och skrattar.

Spricka på VM

Men visst kan det knaka i fogarna även i landslaget. Den tilltänkta förbundskaptenskonstellationen Bergqvist och Anne Forsell höll bara i drygt ett halvår innan hon slutade. Utåt såg ändå allt ut att vara frid och fröjd under VM i Fukuoka i fjol.

- Det var en jobbig situation eftersom det var vårt eldprov. Vi märkte direkt att det inte fungerade. Men då var alla, inklusive Anne, otroligt professionella, svalde all frustration och gjorde ett kanonjobb, säger Bergqvist.

Nu är stämningen på topp igen.

Och framgångarna bara fortsätter.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM