Vad har maffian med konståkning att göra?

SPORTBLADET

Jag tycker att det är lite tokigt med alla de här poängbedömningssporterna som går ut på att man skall göra något så snyggt som möjligt, plus att det måste vara svårt.

Sedan blir man bedömd av ett antal domare.

Det känns ju inte helt sportsligt och objektivt.

Ingen fara, säger entusiaster och utövare, det är minsann objektiva bedömningsgrunder man utgår ifrån, så vi kan vara säkra på att det är den bästa som vinner. Så kanske det är för det mesta, men nu vet vi ju samtidigt att det finns undantag, som domarskandalerna i OS konståkning i Salt Lake City i vintras.

Nu har de tydligen gripit en rysk mafioso som anklagas för att ha försökt fixa domsluten i nämnda OS.

Det här är ju helsnurrigt. Varför styr den ryska maffian konståkningssporten?

Tydligen var konståkningen redan sedan tidigare i farozonen vad gällde dess trovärdighet och rykte.

Som åtgärd har man bland annat reformerat poängbedömningen för att minska risken för att domarna säljer röster.

Rykten om uppgjorda resultat har funnits länge, men det senaste halvåret har vi sett riktigt stora skandaler komma upp i dagsljuset, och problemen verkar vara djupare än någon kunde anat.

Det återstår att se om det nya poängsystemet kan tänkas ha någon inverkan. Det kommer att gå till så att 14 domare avger poäng, men enbart nio av dessa, slumpmässigt utvalda, kommer att räknas.

Då måste man ju muta många fler domare för att lyckas. Men om det faktiskt är så att konståkningsbranchen styrs av maffian lär det inte hjälpa.

Och då kvarstår frågan - vad skall ryska maffian med en massa konståkare till? Kanske skall de efter att de tävlat färdigt anställas som torpeder på skridskor, ungefär som i den där batmanfilmen med Schwarzenegger?

Men vad tjänar man på att muta konståkningsdomare?

Alimzhan Tokhtakhounov, som mafioson hette, skulle beviljas visum till Frankrike, mot att den ryske domaren röstade på det franska paret och tvärtom med den franske domaren. Så fick Frankrike sitt första konståkningsguld sen 1932.

Men ändå - varför har det iscensatts, och vem ringde ryska maffian?

Tokhtakhounov hävdar att han är helt oskyldig. De inblandade domarna frånsvär sig kontakt med honom. Och ryska olympiska kommittén hävdar fortfarande att det ryska paret vann rättvist.

Jag är bara säker på två saker i detta: det ena är att det är något skumt med poängbedömningssporter. Det andra är att det nästan helt säkert är något skumt med ryska maffian.

Fixa resultatet i konståkning, vad är det för verksamhet för den organiserade brottsligheten?

Jenny Lindahl Persson