Ryska maffiabossen köpte deras OS-guld

Gangster gripen för mutbrott – skulle få visum i Frankrike

1 av 2 | Foto: ap
SKANDALSCEN Delad glädje – men inte till allas glädje. Ryssland och Kanada fick till slut dela på paråkningsgulden i OS. Först gick guldet till det ryska paret – fast de flesta ansåg att kanadensarna var överlägsna. Domarna hade utsatts för påtryckningar och nu åtalas en rysk maffiaboss för att ha försökt muta flera domare.
SPORTBLADET

LOS ANGELES

Konståkningsskandalen vid vinter-OS i Salt Lake City arrangerades av maffian.

Minst sex domare erbjöds pengar för att ändra sina domarsiffor.

Av en rysk gangsterboss.

Det står klart sedan italiensk polis i samarbete med amerikanska FBI slagit till mot Alimzhan Tochtachunov.

Hans greps i förrgår i sin lyxvilla i Venedig.

Mutade domarna

Domarskandalen i konståkningen i Salt Lake City är den största i olympiska spelens historia.

Den ledde till att det kanadensiska laget tilldelades guld efter att ha kommit tvåa efter ryssarna.

Den Uzbekistanfödde Tochtachunov anklagas för att ha fått en fransk domare att rösta på det ryska paråkningslaget, och en rysk domare att rösta på det franska laget i isdans.

– Även om hon ramlar kommer vi att se till att hon är nummer ett, ska Tochtachunov ha sagt till den franska konståkerskan Marina Anissinas mamma.

Båda lagen vann sina grenar.

Åklagaren i USA uppger att en medbrottsling som stod i kontakt med det ryska konståkningsförbundet utförde brottet på uppdrag av Tochtachunov.

Vem den utpekade medbrottslingen är framgår inte av åtalet.

Inte heller avslöjas vilka de domare eller andra personer är som dragits in i skandalen.

Avlyssnade samtal

Fallet rullades upp i en oberoende spaning mot ryska maffian som den amerikanska och italienska polisen genomfört.

– Vi har inspelade samtal där den misstänkte säger att sex domare kan ha varit inblandade. Men just nu har vi inga specifika bevis mot de domarna, säger polischef Giovanni Mainolfi i Venedig.

Nio domare röstar i varje konståkningsgren.

Kommer att förneka

Utredarna uppger att de under vinterspelen avlyssnade och spelade in en rad telefonsamtal mellan Tochtachunov i Italien och anonyma medbrottslingar.

– Jag utgår från att han kommer att neka till brott och motsätta sig utvisning till USA. Enligt hans släktingar kommer han att förneka att han begått några fel, säger Tochtachunovs italienske advokat Luca Salvarelli.

Tochtachunov, som tidigare anklagats för att ha fuskat med ryska skönhetstävlingar, skulle i utbyte mot OS-fusket få ett permanent visum till Frankrike – där han tidigare bott.

Fransmannen Gwendal Peizerat, som tillsammans med Marina Anissina tog hem landets första guldmedalj i konståkning sedan 1932, är inte imponerad av åtalet.

– Alla vill vara en del av vår seger i OS. Först var det domarna, sedan konståkningsförbundet. Nu är det den ryska maffian, säger Peizerat.

Magnus Sundholm