Frölander säker på att komma tillbaka

Gamle ”kungen” vill upp på tronen igen

SPORTBLADET

BERLIN

Efter tre år på tronen kom fallet för kung fjäril.

Lars Frölander kom bara femma i finalen på 100 m fjäril - grenen där han inte hade förlorat sedan 1998.

- Jag är rätt säker på att jag kan komma tillbaka, sade Frölander.

Inte sedan i VM i Perth 1998 hade Lars Frölander satt händerna i kaklet på 100 m fjäril efter någon konkurrent. Segrar i EM 1999 och 2000, OS 2000 och VM 2001 hade gjort Frölander till obestridlig kung.

I Perth hette segraren Michael Klim.

I Berlin hade 28-åringen fyra namn före sig. Segraren och Europarekordhållaren Thomas Rupprath, Tyskland, vann på 51,94. Sex hundradelar snabbare än Frölanders guldtid på OS.

- Det kommer säkert att krävas en tid på 51,3-51,4 i OS i Aten, sade förbundskaptenen Hasse Bergqvist.

Frölander var beredd på fallet. Därför tog han den, åtminstone någon timme efteråt, med en axelryckning.

- Det är aldrig roligt att förlora. Precis efter målgången var jag besviken. Men jag gjorde min femte snabbaste tid genom tiderna (52,59) och att de andra var snabbare än mig är inte så mycket att göra åt. Jag kan bara påverka mig själv, sade han.

Inte orolig

Oroar detta dig inför framtiden?

- Nej, eftersom jag inte har satsat som vanligt i år.

Han har tagit den här säsongen som ett mellanår, för att sedan i januari nästa år dra i gång storsatsningen.

- Förr eller senare blir man nedpetad från tronen. Det kommer fram många unga, utvecklingen på fjäril har gått så fort. Men det känns bara kul och inspirerande.

Efter EM ska han vara helt ledig från simningen fram till i oktober. Sedan början han lite lätt igen.

- Jag tycker inte att jag fick ut max av min kapacitet i fjol. Efter VM kände jag att jag behöver ett break. Med det som kommer de närmaste åren så var det här året det enda som passade. Men jag ville inte ta ett helt sabbatsår, det hade gjort det svårare att komma tillbaka. Därför har jag hållit i gång träningen och simmat kortbane-VM och EM.

Mer och längre

Hasse Bergqvist anser att Frölander måste gå tillbaka till sin gamla träning och simma mer och längre.

- Lars har levt på den träning han samlade på sig när han var med i 4x200-meterslaget mellan 1991-97. Han kunde göra specialträning (bland annat styrketräning) och falla tillbaka på sin grund. Nu är det dags att köra lite mer och längre i bassängen igen, sade han.

Lars Frölander må ha ramlat ned från tronen - men han ska upp igen. Någon mättnadskänsla finns inte trots att han redan vunnit allt.

- Med åren har det blivit svårare att gå ned till hallen och göra de riktigt tunga träningspassen. Därför gäller det att ha höga mål. Det vore kul att kunna försvara OS-guldet, det är inte många som klarar av det.

Den målsättningen ska hjälpa Frölander tillbaka till toppen.

Göran Sundberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM