Victory Tilly slog världsrekord

Travade 1.08,9 i USA

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Victory Tilly och Stig H Johansson fick sin revansch i USA.

I Nat Ray Trot travade Victory Tilly det snabbaste loppet någonsin när han vann på 1.08,9 över 1 609 meter autostart.

Det tidigare världsrekordet hade Varenne med 1.09,1.

Förra helgen blev Victory Tilly fyra i Breeder's Crown på The Meadowlands, New Jersey. På lördagen fick ägarna "stall Kalas" och Stig H Johansson anledning att fira.

Victory Tilly var outstanding när han krossade de amerikanska topphästarna och tog hem ett första pris på knappt 2,5 miljoner kronor.

- Det kändes inte speciellt bra förra helgen, men nu känns det underbart och helt otroligt, jublade ägarna.

Stig H Johansson hade taktiken klar för sig - det var ledningen som gällde och sedan full fart. Victory Tilly öppnade första halvan efter 1.07,8 och gav aldrig konkurrenterna någon chans.

- Det var inte så mycket att välja på, han är bäst när han får trava i sitt eget tempo, sade Johansson.

- Dessutom hade ju Fool's Goal spår utanför oss och jag ville inte bjuda på något.

Nästan som Varenne

På upploppet attackerade Fool's Goal och Pleasac, som besegrade det svenska ekipaget förra gången. Men på upploppet var Victory Tilly den starkaste och vann med flera längder.

- Hästen var bättre den här gången, han hade druckit bättre under veckan och allt var perfekt för honom, sade Stig H Johansson.

Victory Tilly travade 1.09,9 för en vecka sedan på milebana (1 609 m).

Han har som snabbaste travat 1.10,5 på tusenmetersbana.

- Jag hade känsla av att han skulle passa bra på Meadowlands. Men jag tycker inte att det var hans bästa lopp i karriären, han har gjort flera som varit minst lika bra tidigare, ansåg Johansson.

Många vill nu se en match igen mellan Victory Tilly och italienske stjärnan Varenne. Men det lär dröja och det är inte alls säkert att den blir av.

- Varenne är den bättre, det har han visat flera gånger. Men jag är mer än nöjd med att träna och köra en häst som Victory Tilly, avslutade Johansson.

Olycklig Takter

I Hambletonian hade svenske tränaren Jimmy Takter stora förhoppningar på båda sina hästar, Shipmate och Malabar Maple. Men den förstnämnde blev störd och Malabar Maple hamnade för långt bak för att ha med toppstriden att göra.

Segern, i världens största treåringslopp, gick till Chip Chip Horay med Eric Ledford i sulkyn. Nya kuskstjärnan Ledford utnyttjade ett alltför hårt tempo i täten där bland andra Berndt Lindstedt var med i den tuffa öppningen med Likely Lad.

Chip Chip Horay övertog täten in på upploppet och vann säkert på 1.10,6/1 609 m auto, före Like A Prayer. Första priset var drygt 4,5 miljoner kronor.

Jimmy Takters Malabar Maple, körd av David Miller, kom på fjärde plats och tjänade drygt 750 000 kronor.

I fjol blev det sensationell svensk seger i "Hambot" genom Stefan Melander med Scarlet Knight.

Årets upplaga av Hambletonian på The Meadowlands höll inte någon högre klass. Det visade inte minst segertiden i tröstfinalen, där vinnaren travade en halv sekund snabbare.

Takter hade heller ingen lycka med sig i Hambletonian Oaks med Mars Bar, som slutade oplacerad.

Stig Lindmark/TT

ARTIKELN HANDLAR OM