Sömnigt på Stadion

Djurgården dominerade och vann efter straff - igen.

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Ett straffmål, endast åtta skott på mål och 76 procent av tiden var bollen på mittplan.

Statistiken talade sanning när Djurgården slog Kalmar med 1-0.

- Det kan inte vara så roligt att se den här matchen, sade tränaren Sören Åkeby.

Djurgårdstränaren överdriver inte.

Det var ett oändligt antal sidledspass på mittplan, få avslut, ont om individuella prestationer och långt ifrån någon fotbollsfest.

Ett litet undantag fanns.

Andreas Johansson, återigen som offensiv mittfältare i Kim Källströms frånvaro (avstängd), var pigg och gjorde allt han kunde för att vara så kreativ som möjligt.

Solklar straff

Efter en halvtimmes spel slog Stefan Rehn en snabb pass mitt i mellan två Kalmarbackar fram till just Andreas.

Kalmar-målvakten Petter Wastå fällde Djurgårdaren och straffen var solklar.

Andreas slog den själv - säkert i mål.

- Jag var helt säker på att den skulle gå in. Nu var han nära att ta den, men jag visste att slår man den bara hårt längs marken är det svårt att hinna dit, sade målskytten själv.

Det var inte mycket Petter Wastå, som i sanningens namn inte gjorde någon av sina bättre insatser (bland annat fyra insparkar/utsparkar som gick till inkast), kunde göra.

- Straffen är det inte mycket att säga om, men det som grämer mig mest är att jag var så nära att ta den. Jag läste den bra och gick åt rätt håll, men den måste ha suttit i andra maskan..., sade Wastå.

"Vi var hyggliga sista tio"

Istället för en väntad Kalmar-forcering efter målet fortsatte Djurgården att ha mycket boll, men det saknades skärpa i de avgörande passningarna.

Sören Åkeby kunde ändå se något positivt i det hela, förutom de tre poängen:

- Helt klart är att vi skapade för lite framåt. Vi brukar skapa en fem-sex heta chanser som vi sedan bränt, nu fick vi en chans som vi satte. Det är skönt att få vinna så någon gång också, sade Åkeby.

Men den låga spelkvaliteten går inte att bara skylla på Djurgården.

Det var snarare ett defensivt spelande Kalmar som krympte ytorna för hemmalaget.

- Det var inte vackert att se på. Lite långsamt, lite omständligt, stillastående och oengagerat. Men sista tio var vi hyggliga, sade KFF-tränaren Conny Karlsson.

Lasse Johansson hade då, i den 84:e matchminuten, en nick som tvingade Rami Shaaban till en reflexräddning och inhopparen Alysson sköt över en minut senare.

Innan matchen bad supporterföreningen Järnkaminernas ordförande Mats Jonsson om en stunds eftertanke och en uppmaning om att våldet måste upphöra. Det gav söndagens varmaste applåd från de knappa 10 000 på läktaren - bland dem den avlidne 26-åringens föräldrar.

Niclas Johansson/TT