Doldis vann Scandinavian Masters

Vatten satte stopp för Niclas Fasth

SPORTBLADET

KUNGSÄNGEN

Niclas Fasth hade ledningen.

Men ett utslag i vattnet på 16:e förstörde dagen.

I stället blev det en okänd nordirländare som vann Scandinavian Masters i golf.

- Nu vill jag köpa ett nytt hus till min mamma, sade Graeme McDowell, rankad 655 inför tävlingen.

Niclas Fasth var förhållandevis samlad efter sin katastrofavslutning med två dubbelbogeys på de tre sista hålen.

- Det var en runda där jag spelade strålande i 15 hål, sen ett misstag på 16:e och som avslutning två hål till som förstörde chansen till segern.

En seger som oväntat gick till Graeme McDowell, en kille som blev proffs i somras efter tre strålande studieår i USA där han bland annat raderade ut några av Tiger Woods rekord samt rankades som bäste universitetsspelare.

Redan i sin fjärde tävling på Europatouren vann han alltså Masters som tidigare bara vunnits av spelare som deltagit i Ryder Cup eller Presidents Cup. Och det på Kungsängen, en klubb som han blev medlem i tidigare i veckan!

- Min manager Denis O'Brian är delägare i klubben och bad dom ge mig ett medlemskap.

Föga anade nog Kungsängen vilken guldklimp de skaffat sig. Kanske började de ana det då McDowell satte banrekord med 64 slag i torsdags.

Men det var först efter en otrolig avslutningsdramatik ute på Kungsängens Kings Course som McDowell, hemmahörande i Portrush, fick ta emot segerchecken på 2,8 miljoner kronor.

Kvartett i täten

Med några hål kvar kämpade en kvartett spelare om segern. Dels McDowell som i tisdags fyllde 23 år och sydafrikanen Trevor Immelman i den näst sista bollen. Dels Fasth och amerikanske veteranen Jeff Sluman i den sista.

Efter 13 spelade hål låg alla fyra på totalt 13 slag under par.

På det 14:e fixade McDowell och Fasth birdies och gick till -14. På det 15:e såg McDowell ut att spela bort sina chanser då ett bunkerslag hamnade i vattnet.

- Det var en chock, jag tänkte först droppa i bunkern men min caddie övertalade mig att droppa vid vattnet och då fick jag ett bättre läge.

Han räddade en bogey men tappade ett slag. Immelman gjorde birdie och hade också -14.

Drog till höger

Avgörandet för svensk del kom på 16:e, ett par 3-hål med vatten framför.

McDowell gjorde birdie men Niclas Fasth slog i vattnet på utslaget, fick droppa och det blev till slut en dubbelbogey, två över par.

- Jag siktade fyra-fem meter till vänster om flaggan men jag kände på en gång att den drog till höger.

Den ende av de fyra som var lugn på 17:e var Sluman som gjorde birdie och låg på -13.

När McDowell hittade en ny bunker på 18:e såg segern att gå till Immelman.

Men sydafrikanen blev för lång och gjorde en bogey medan nordirländarens tredje slag lade sig precis bredvid flaggan.

Snabbt Fasth-ras

En kort putt av McDowell innebar fortsatt ledning på -14. Men Sluman i sista bollen hade fortfarande chansen.

Amerikanen gjorde dock en bogey och McDowell vann den tolfte upplagan av Scandinavian Masters på 270 slag, ett slag före Immelman och två före Sluman och norske överraskningen Henrik Björnstad.

Fasth avslutning blev tråkig. Flera dåliga slag resulterade i en dubbelbogey även på sista hålet och han föll tillbaka till delad sjätteplats. Något som han inte vill deppa för.

- Jag har ändå haft tre och en halv timmar som var underbara. Och en halvtimme som var tråkig. Det finns säkert många som vill byta med mig.

- Fast jag kommer aldrig tycka att det var en bra tävling, sade 30-åringen som får fortsätta jaga sin första seger sedan Madeira Open 2000.

Glatt på puben

Bäste svensk blev Carl Pettersson på femteplats, tre slag bakom McDowell. Han var jämn hela veckan vilket serien 68-69-68-68 också visar.

- Men jag fick inte i så många puttar som jag ville. Men jag är ändå nöjd med veckan.

Det var nog inte de riktig stora namnen Jesper Parnevik och Colin Montgomery som vunnit tävlingen fem gånger tillsammans. Parnevik slutade på 17:e plats och Montgomerie på 25:e, åtta respektive nio slag efter McDowell.

- Gladast är dom nog på puben i Portrush, jag har redan ringt och beställt en runda till alla. Det lovade jag min far att göra den gång jag vann en Europatourtävling, sade McDowell.

Håkan Bergholtz/TT