Elfsborg toppen mot topplaget Malmö

Andreas Drugge tvåmålsskytt

SPORTBLADET

BORÅS

Det dröjde några månader, men på söndagen fick Anders Grönhagen vara segerherre på Ryavallen.

Elfsborg, sist i fotbollsallsvenskan före matchen, besegrade topplaget Malmö FF med 2-1 (2-0).

Efter en pigg inledning på allsvenskan kroknade Elfsborg. Ett antal skador och utvisningar gjorde inte situationen lättare för Boråslaget.

Desto skönare var det för laget när det lossnade.

- Jag är jättenöjd att få stå som segrare på Ryavallen efter en allsvensk match, säger tränaren Anders Grönhagen.

"Rättvis seger"

Senast Elfsborg vann hemma i allsvenskan var i förra årets avslutningsmatch mot Norrköping. Då undvek laget kvalspel med den segern. Den gången var inte Grönhagen med, utan han har fått vänta fram till nu. Den här trepoängaren var näst intill lika viktig som den gången förra hösten.

Nu lämnades jumboplatsen. Och sett till spelet på söndagen ska laget inte behöva finnas så långt ner heller.

- Elfsborg vann ganska rättvist. De försvarade sig djupt och ställde om snabbt till anfall, säger Malmös tränare Tom Prahl.

Malmö - som haft förnämlig form den senaste tiden - kom till Borås som klara favoriter. Det var också MFF som hade det största bollinnehavet, men det var Elfsborg som hade de flesta chanserna. Och de absolut vassaste.

På topp hade Elfsborg Andreas Drugge och Lars Nilsson, två ungdomar som hela tiden ställde till besvär för Malmöförsvaret med sin snabbhet och löpvilja.

Två mål av Drugge

I 28:e minuten slog Fredrik Stenman en frispark från höger som Andreas Drugge nickade in mellan benen på Mattias Asper i Malmömålet. Nio minuter senare slog Drugge till igen. Den här gången efter en lång löpning och ett fint inlägg från Magnus Samuelsson. I straffområdet fanns Lars Nilsson som släppte bollen till Drugge som kunde dra in sitt andra mål för dagen.

Malmö fortsatte föra spelet och Elfsborg fortsatte sin farliga kontringsfotboll. Vilket gav ytterligare lägen.

- Så många målchanser har vi inte skapat på mycket länge, säger Grönhagen.

Malmö var inte alls nöjda efter första halvleken utan höjde intensiteten efter paus, och MFF fick också ett reduceringsmål sedan Erik Johansson krutat in bollen från nära håll, ribba och in i 63:e minuten.

Malmö kopplade ett rejält grepp efter reduceringen. Men längre än så kom inte skåningarna.

- Vi förlorade på vår tama första halvlek. Den bäddade för att Elfsborg kunde vinna matchen. I andra blev vi hetare och fick ett visst tryck, sade Tom Prahl.

TT