Lättad Alshammar tog guldrevansch

Dominerade finalen på 100 m fritt

SPORTBLADET

BERLIN

Sjätteplatsen på 100 m fritt kom som en chock.

Revanschen på halva distansen var en av Therese Alshammars skönaste segrar.

- Jag är jättestolt och lättad över att jag kunde vinna, sade "Tessan" som också var med och tog hem en silvermedalj på 4x100 m medley.

Alshammar dominerade finalen i de 24,84 sekunder det tog henne att vinna guldet. Hennes enda andning i loppet, kort före mål, gjorde att segermarginalen till tvåan Martina Moravcova stannade vid 25 hundradelar.

- Det kan man ta om man vinner. Inför finalen tänkte jag att jag skulle hålla andan så länge det gick, men jag visste att det inte skulle gå i hela loppet, sade hon.

Känslan att komma tillbaka efter chocken på 100 m fritt betydde mycket.

- Det var skitjobbigt och komma hit och upptäcka att jag inte var i form. Det har aldrig hänt på ett mästerskap tidigare. Jag var ledig i två dagar efter 100 fritt och tänkte på annat än simning. Min pojkvän (Neil Willey, före detta brittisk landslagssimmare) kom hit i torsdags och vi var ute och käkade middag tillsammans.

Ändrade målsättning

På försöken i lördags ville hon direkt få ett bevis på att hon kunde simma snabbt.

- Första 50 på 100 fritt gick bra, så jag visste att jag kunde vara snabb. Det här är ju min paraddistans och jag vill vara snabbast i världen. Före mästerskapen hade jag inställningen att jag skulle slå världsrekordet (Inge de Bruijns 24,13), men efter 100 fritt så blev det att vara först i mål.

Det grejade Alshammar, OS- och VM-tvåa på distansen.

Hon tror att det faktum att hon missat formtoppen kan vara positivt för henne.

- Jag har lärt mig en massa av att simma dåligt. Jag ska analysera vad jag gjort för fel, om jag kan planera min träning bättre och om det är något jag kan göra annorlunda.

Stannar i England

I England, där hon jobbar med tränaren Ben Titley, blir hon dock kvar. Trots att det finns de inom svensk simning som har synpunkter på att hon inte tränar i Sverige.

- Det viktigaste är väl att jag mår bra. Jag tror absolut att jag blir kvar. Sverige har inte ultimata träningsförhållanden och det är aldrig någon svensk tränare som erbjudit sig att träna mig, sade hon.

Förbundskaptenen Hasse Bergqvist anser att Alshammars träning måste analyseras, men att han har bra koll på hennes träning i England.

- Vi måste titta på varför 100 fritt gick som det gjorde. Men just nu har jag inga tankar kring vad som gick snett. Kanske var det så enkelt att hon missat formtoppen och var i en svacka då, men på väg upp. De som tror att det handlar om dålig träning har fel. Då hade hon inte simmat på de tider hon gjort tidigare i somras och i SM.

Stressigt

"Tessan" fick sedan springa direkt från prisutdelningen till lagkappen där hon hade startsträckan (ryggsim). Bergqvist rasade över arrangörernas upplägg:

- Katastrof. Det borde en gris kunnat förstå att det kunde finnas deltagare på 50 m fritt som skulle vara med i lagkappen. Hon stod och blev fotograferad när det var inmarsch. Man trodde inte det var sant.

"Tessan" hann bara dra på sig badmössan och slita av sig överdragskläderna innan starten.

- Det hade varit skönt att få sitta ned ett tag innan starten, konstaterade "Tessan".

Det gick ändå bra för Sverige. Alshammar, Emma Igelström, Anna-Karin Kammerling och Johanna Sjöberg fixade silver bakom omöjliga Tyskland.

- Det märktes att tjejerna var slitna efter en veckas simning, men de gjorde en otrolig kämpainsats, sade Bergqvist.

Göran Sundberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM