Giffarna krigade till sig poäng mot AIK

1–1 inför fullsatta läktare

SPORTBLADET

SUNDSVALL (TT)

GIF Sundsvall krigade till sig en poäng 1-1 (0-1) mot formstarka AIK inför fullsatta läkare, 8 104 åskådare, på Sundsvalls IP.

- Jag vet inte vad som hände på plan i andra halvlek. Vi hade ju kontroll på matchen i första halvlek och hade dessutom fått fin utdelning på Stefan Ishizakis suveräna frispark. Men det såg nästan ut som om våra spelare bara inväntade Sundsvalls kvittering i upptakten av andra halvlek, sade AIK:s assisterade tränare Per Millqvist konfunderad.

AIK, som har ambitionen att knappa in försprånget upp till topplagen, kände det nog som en förlust när det ''bara'' blev 1-1 i Sundsvall.

- Sundsvall krigade hårt och gjorde det bra, konstaterade Millqvist.

Thorsells tredje mål

När AIK backade hem och blev passiva i upptakten av andra halvlek såg Sundsvall sin chans. Plötsligt började norrlänningarna sätta fart på löpningarna och attackera med full kraft. Och visst kom kvitteringen - den irrationelle och snabbe Mattias Thorsell störtade fram på en lång lyftning mot Daniel Andersson i AIK:s mål. Thorsell fick en touchträff med huvudet och hans tredje allsvenska mål för säsongen var ett faktum.

- Killarna slet oerhört och vi var verkligen värda segern. Men tyvärr är vi inte tillräckligt skickliga att sätta våra målchanser, konstaterade GIF-tränaren Per Joar Hansen.

GIF Sundsvalls försvar fortsätter att spela säkert. Marko Tuomela behärskar luftrummet totalt och är dessutom tuff och bollsäker efter marken.

''Tuffingarna'' avstängda

I mittfältsspelet kämpar Sundsvall hårt, men allt för ofta slås passningarna för slarvigt och norrlänningarna bränner bort allt för många heta kontringschanser.

Betydligt mer passningssäkra och bollsäkra var AIK:s mittfält och i kedjan fanns planens gigant Andreas Andersson, som hela tiden satte Sundsvallsförsvaret på svåra prov.

AIK tvingas avvara sina viktiga innermittfältare i derbyt mot Djurgården - Svante Samuelsson blev utvisad sedan han dragit på sig två gula kort mot Sundsvall och Krister Nordin pratade onödigt till sig ett gult kort och är avstängd i nästa match.

- Visst hade vi behövt Krister och Svante mot Djurgården, men vi har bra folk på bänken och jag känner mig inte orolig inför derbyfighten mot Djurgården, sade Per Millqvist.

Ove Byström/TT