Tillbaka i Örebro – då lyckas Wallinder med allt

Tvåmålsskytt när Halmstad besegrades med 3–1

SPORTBLADET

ÖREBRO (TT)

I Helsingborg och i Djurgården är han talangen som inte någon förstår sig på. Men hemma på Eyravallen i Örebro är Johan Wallinder hjälten som lyckas med allt.

Lånet från Djurgården gjorde det matchavgörande 2-0-målet när Örebro SK besegrade Halmstads BK med 3-1 (2-1) och gick upp på fjärde plats i allsvenskan.

För tränarna Nanne Bergstrand i Helsingborg och Sören Åkeby i Djurgården har Johan Wallinder mest producerat gråa hår.

Men hemma i Örebro är Wallinder en annan spelare. Där är han spelaren som räddade klubben kvar i allsvenskan hösten 1999.

Där är han spelaren som gjorde stor succé när han kom tillbaka från Helsingborg, för att ersätta ljumskskadade Niklas Skoog hösten 2000.

Och där är han spelaren som i sin tredje sejour i klubben, med en kvick tvåfotsdribbling tog sig förbi Daniel Karlsson och på andra försöket forcerade in 2-0 bakom Håkan Svensson.

- Fruktansvärt dåligt att inte sätta den i första läget, sedan har jag tur att jag sätter den i andra läget, sade Wallinder självkritiskt.

Enorm publik

Då hade det gått en halvtimme av matchen på Eyravallen och Gustaf Andersson hade redan hunnit peta in 1-0 till hemmalaget.

Wallinder, som hyllades redan innan matchen, var redan nu kung på Eyravallen.

- Publiken är enorm, man får nästan tårar i ögonen, sade 26-åringen efter hemkomsten.

I Örebro får han fria tyglar av tränaren Mats Jingblad.

- Jag får ett fruktansvärt förtroende från Mats, han tror verkligen på mig. Han är en otroligt bra tränare.

Stort hjärta

Jingblad erkänner att Wallinder är en spelare som har en speciell plats i hans hjärta.

- Johan tycker jag om. Han är en bohem och lite oberäknelig på ett positivt sätt både på och utanför planen. Han har ett oerhört stort hjärta. Men han behöver förtroende och speltid, då har han en stor potential, förklarade Jingblad.

Wallinder gav Örebro ledningen med 2-0. Men den höll inte till pausvilan.

De två nyförvärven, Magnus ''Turbo'' Svensson och Pascal Simpson, kombinerade bra innan Mikael Nilsson dundrade in 1-2 från 25 meters håll vid Peter Westmans högra stolpe.

Tungt för HBK

Halmstad hade sedan bra lägen att kvittera i den andra halvleken. Men Jon Lundblads 3-1-mål kom i ett perfekt läge för hemmalaget som sedan kunde spela ut inför en ovanligt livlig publik på annars så tysta Eyravallen.

För Jonas Therns Halmstad ser det tungt ut. Laget brottas med stora förändringar i truppen. Pascal Simpson och VM-spelaren Magnus Svensson kan höja laget över

nedflyttningsstrecket. Men förlusten av backklippan Petter Hansson till holländska Heerenveen blir svår att ersätta.

- Petter Hansson har jag glömt. Jag jobbar med de spelare som jag har kvar i truppen, sade tränaren Jonas Thern.

TT