Sorry AIK - snart är Andreas borta

”Ska jag ut i Europa måste det bli snart”

1 av 2 | Foto: RALF BERGMAN
SISTA SKRIKET I AIK? Planens gigant, Andreas Andersson, satte hela matchen Sundsvalls försvar på prov. Nu kan skyttekungen vara på väg bort från AIK, flera klubbar är intresserade.
SPORTBLADET

SUNDSVALL

Serie A, Premier League eller en fortsättning i AIK?

Andreas Andersson vill göra valet nu.

Mot Sundsvall visade han, på nytt, att han är för bra för allsvenskan.

- Det är inte så att jag vill ut i Europa till varje pris men ska det bli av måste det bli ganska snart, säger han.

AIK spelade dåligt mot Sundsvall, men det finns en spelare som alltid höjer sig över mängden, en som alltid är starkare och snabbare än motståndarna.

Andreas Andersson.

Varje gång han fick bollen hände det något, men han fick den alldeles för sällan.

- Jag känner mig stark men kom inte med i spelet så mycket som jag ville, säger han.

Andreas och AIK lekte fotboll i den första halvleken och tog rättvist ledningen sedan Stefan Ishizaki smekt in en frispark bakom Fredrik Sundfors i Giffarnas mål. Det var strax före pausvilan och efter den hände i princip ingenting.

Sundsvall tog över

AIK lämnade farten, tyngden och kreativiteten i omklädningsrummet vilket ledde till att Sundsvall tog över spelet för att stundtals dominera totalt. Mattias Thorsells kvittering var en nickskarv men framförallt var det logik.

- Vi kom för långt ner i banan och bjöd in dem i matchen. Synd, för efter första halvlek kändes det som att vi hade dem, säger Andreas Andersson.

- Ja, vi slarvade bort segern. Vi var inte alls lika taggade i den andra halvleken, säger Stefan Ishizaki.

Han satt bredvid Andreas Andersson i omklädningsrummet på Idrottsparken, men snart går de förmodligen skilda vägar. Klubbar i både Italien och England har AIK-anfallaren under uppsikt.

- Det finns intresse för Andreas och det har det gjort hela säsongen. Parma har haft ett vagt intresse, men är inte med bland de klubbar jag har diskuterat med på senare tid, säger agenten Anders Wallstén.

Finns det i dagsläget några konkreta bud?

- Inga kommentarer.

Andreas Andersson vet att han är het på spelarmarknaden, men kommer inte att ta första bästa erbjudande.

Är inte desperat

- Jag känner mig inte desperat och i dagens ekonomiska läge är det inte lätt att komma ut. Jag trivs bra i AIK, men dyker det upp något intressant ska jag fundera, säger han.

AIK vet att Andreas Andersson kan vara på väg bort från klubben och har förstärkt truppen med landslagsmeriterade nigerianen Samuel Ayorinde, 28.

Anfallaren har tecknat ett 2,5-årskontrakt och blir spelklar nästa måndag.

- Det här känns helt rätt. Vi kan ju bli av med någon också. Samuel har en förbaskad potential, är stark och kommer att skapa oro hos motståndarna. Många frågar om vi har värvat honom för att Andreas är på väg bort, men så är det inte. Vi har inte fått någon konkret förfrågan och hoppas kunna förlänga kontraktet med honom. Vi har närmat oss varandra, säger värvarbasen Stefan Söderberg.

Stefan Holm