Kris i fotbollseuropa – men tv-utbudet intakt

...så passa på att njuta så länge det varar

SPORTBLADET

Bara lätta orosmoln över horisonten, eller början på slutet för tv-orgierna

i fotboll? När de Europeiska ligorna nu strax drar igång, den franska har redan startat, märks de första följderna av att topp-fotbollen tappat kolossala tv-pengar sedan sist.

Med bara några veckor kvar till seriepremiären har åtta klubbar i italienska serie A ännu inte skrivit något tv-kontrakt för den nya säsongen. Det innebär att fjolårets sensation Chievo, men också Atalanta, Brescia, Como, Empoli, Modena, Perugia och Piacenza, att de i nuläget saknar mer än 100 miljoner kronor i sina budgetar. Så mycket kräver de av tv-bolagen för att sälja sina hemmamatcher, bolagen har i sin tur erbjudit mindre än halva summan. ”Oförskämt!” har de åtta klubbarna hittills gormat till svar.

Det är EN bild från en verklighet där megapengarna inte längre haglar från tv-bolagen till fotbollen.

Men ännu tuffare än situationen i Serie A – där lär det nog lösa sig strax – är läget för de engelska proffsklubbarna under Premier League. D v s ”Tipslördags” jaktmarker under senare år. Där fick de 72 klubbar som i folkmun kallas för ”ligan” – divisonerna ett till tre – häromdagen reda på att det inte blir någon som helst ersättning för de dryga två miljarder som de förlorade när kabelbolaget ITV Digital föll ihop i våras. Så blev utfallet när tvisten mellan ligan och ITV Digitals ägare (Carlton och Granada) i torsdags nådde Högsta Domstolen.

Nu har bolaget BskyB i och för sig gått in och köpt rättigheterna. Men de har för detta bara betalat 25 procent av ITV Digitals pris. Eftersom ITV skulle ha betalat mer än fyra miljarder om avtalet genomförts förstår alla att detta är en jättesmäll för mindre bemedlade klubbar i främst Division 1 – det är därifrån BskyB hämtar sina matcher. Det talas nu om en kommande parad av konkurser, uppemot 30 av de 72 klubbarna sägs vara i farozonen.

Även i Tyskland har uteblivna tv-pengar satt spår. Men där kompenserade regeringen proffsklubbarna för uteblivna pengar efter Kirch-koncernens konkurs tidigare i år.

I Bundesliga handlar det därför mer om att minska utgifterna under den KOMMANDE säsongen. Det gör bl a storlaget Borussia Dortmund genom att skära ner spelarlönerna med lika mycket som tv-bortfallet, 10 procent.

Man kan i det här läget fråga sig om de försvunna tv-pengarna kommer att minska det massiva fotbollsutbudet i svenska tv-kanaler? Att döma av den kommande säsongen är svaret i alla fall nej. Utöver vad som redan meddelats i den här spalten, och det som redan är i gång, har Henrik Strömblad på Viasat Sport hört av sig och meddelat att den kanalen definitivt kör spanska La Liga även i vinter – tv-spalten påstod annat förra veckan. Där blir det pangstart med Barcelona mot den hyperintressanta nykomlingen Atletico Madrid.

Vad som händer längre fram vet nog ingen. Men ett gott råd bjussar spalten på: kör hårt med fjärrkontrollen i vinter, en hel del tyder på att det nuvarande utbudet nästan är lite för bra för att vara sant.

Runt Manchester United finns definitivt inga tv-relaterade orosmoln. När den klubben nu ska kvala – visst! – till Champions League slogs tv-kanalerna om rättigheterna. Stora BBC vann, men BSkyB har fortfarande sändningarna från den "riktiga" turneringen. Om nu United går dit.

Den här kolumnen har under några veckor gnällt på att sändningarna från de stora golftävlingarna ofta är sensationellt magra historier. Vi talar trots allt om en av de brackigare sporterna som existerar. Den frikostiga, i tid räknat, bevakningen av Scandinavian Masters var inget undantag. Tvärtom, här fanns exempelvis noll och nada av förtydligande grafik över hålen på Kungsängen-anläggningen.

Nu när ”Rit-Ola” Andersson vickar på ”Fotbollskväll”, kunde man då åtminstone inte bett denne TUSCHA fram några skisser över intressanta hål?

Bäst

Sämst

Lars Nylin