Paula Radcliffe öste på i regnet

Krossade Europarekordet på 10 000 meter

SPORTBLADET

MÜNCHEN (TT:s utsända) I ösregnet över Olympiastadion i München sprängde engelskan Paula Radcliffe två gränser.

Hon tog sitt första mästerskapsguld och hon krossade det 16 år gamla Europarekordet på 10 000 meter med över tolv sekunder.

- Jag har hela tiden siktat på att ta rekordet. Det skulle vara bästa sättet för mig att vinna loppet, sade Radcliffe, som slog irländskan Sonia O'Sullivan med drygt 46 sekunder.

Foto: AP
I ENSAMT MAJESTÄT Paula Radcliffe var helt ohotad i damernas 10 000 meters-final och krossade det gamla Europarekordet.

29-åringen har tillhört världseliten i långdistanslöpning i många år. Hon har vunnit terräng-VM två gånger, men har aldrig lyckats ta guld i mästerskap på bana.

VM-silvret på 10 000 meter från Sevilla 1999 är hennes enda medalj på bana.

I år verkar hon starkare än någonsin. I sin maratondebut i London i våras sprang hon på Europabästatid och världens genom tiderna näst bästa maratontid av en dam.

Men fyramilslöpningen har inte gjort Radcliffe sämre på bana. Förra veckan vann hon 5 000 meter på Samväldesspelen i Manchester.

Och på tisdagen, i allra sämsta förhållanden på EM-arenan i München, sprang hon stora delar av milloppet i världsrekordfart.

Hon stack i från det övriga fältet redan efter 2 000 meter. Ingen kunde hänga med engelskan med den udda löpstilen - hon nickar med huvudet, något som blir extra framträdande ju längre loppen går.

Med 2 000 meter kvar orkade hon inte längre hålla världsrekordfart. I mål var hon en knapp halvminut efter kinesiskan Wang Junxias rekordtid. Men sluttiden 30.01,09 var drygt tolv sekunder bättre än norskan Ingrid Kristiansens 16 år gamla Europarekord.

- Det låter lite dumt kanske, men direkt efter mål var jag lite besviken över att inte gå under 30 minuter. Efter halva loppet var jag säker på att klara det, men det gick kanske lite för fort i början, sade Radcliffe.

På onsdagen bestämmer hon om det blir EM-start på halva distansen.

Ingela Ahlberg/TT