Chambers och Thanou snabbast i Europa

Överlägsna segrare i 100 meters-finalerna

SPORTBLADET

MÜNCHEN (TT:S UTSÄNDA)

Inte sedan 1982 har en ickebritt vunnit 100-metersfinalen i EM i friidrott.

Och inte blev det någon på onsdagen heller då Europaettan för året, Dwain Chambers, tog hem guldet på Olympiastadion i München.

Foto: AP
SPÄNDE MUSKLERNA Dwain Chambers var ohotad i finalen på 100 meter.

Två gånger i sommar har britten Dwain Chambers slagit världens snabbaste man - världsrekordhållaren på 100 meter, amerikanen Maurice Greene.

Men i det första av två mästerskap för året, Samväldesspelen, fick Chambers kramp i låret. Revanschen fick han i EM i München.

Han vann finalen på mästerskapsrekordet och säsongsbästa i Europa - 9,96. Den Nigeriafödde Francis Obikwelu, som tävlar för Portugal sedan en månad, tog silver på 10,06 och regerande Europamästaren, britten Darren Campbell, fick nöja sig med brons och tiden 10,15.

Enkelt för Thanou

Regerande världsmästarinnan på 100 meter, ukrainskan Zjanna Pintusevitj-Block, står över EM. Jamaicaveteranen Merelene Ottey, som numera tävlar för Slovenien, är skadad och regerande Europamästarinnan, fransyskan Christine Arron, väntar barn.

Det gjorde årets EM-final för damer öppnare än på länge - åtminstone bakom storfavoriten, grekiskan Ekaterini Thanou som tog silver i OS 2000 och brons i VM 2001.

Thanou vann enkelt på 11,10 före belgiskan Kim Gevaert och italienskan Manuela Levorato.

Tyskan Heike Drechsler har vunnit fyra raka EM i längdhopp - alla sedan 1986. Den 37-åriga tyskan fick nöja sig med det. På onsdagen slutade hon först på femte plats med ett hopp på 6,64 - 84 cm från sitt personbästa, men bara 21 cm från årets guldmedaljös Tatjana Kotova från Ryssland.

Ingela Ahlberg/TT