Silver för Baumann i comebacken

Claes Nyberg 14:e på 10 000 meter

SPORTBLADET

MÜNCHEN (TT:S UTSÄNDA)

Den tidigare dopningsavstängde Dieter Baumann bars fram av hemmapubliken i 10 000-metersloppet, hans mästerskapscomeback efter avstängningen.

Det räckte till EM-silver efter spanjoren Jose Manuel Martinez.

Foto: REUTERS
Jose Manuel Martinez går i mål som vinnare på 10 000 meter. Till vänster tvåan Dieter Baumann.

För tre år sedan testades den tyske långdistanslöparen Dieter Baumann positivt för nandrolondopning två gånger. Han hävdade att sabotage låg bakom, att någon preparerat hans tandkrämstub, och stred både i idrottens och det allmänna rättsväsendet för att få upprättelse.

Baumann, OS-guldmedaljör på 5 000 meter 1992, tvingades dock avtjäna sin två år långa avstängning och blev fri att tävla igen i år.

Han hånades när han åkte fast och lade fram sin tandkrämstubsteori. Men i EM på Olympiastadion i München hyllades han av tiotusentals tyskar.

Nyberg fick mjölksyra

Baumann låg hela tiden med i täten och med tre varv kvar ryckte fyra löpare. I sista kurvan gick spanjorerna Martinez och Jose Rios loss, men Baumann svarade och passerade Rios på upploppet.

Claes Nyberg blev 14:e man på 29.03,92.

- Det var segt. Jag låg hela tiden på gränsen tempomässigt, så när löpare föll precis framför mig och jag tvingades parera, så blev det som en omstart för mig. Och då kom mjölksyran, säger Nyberg.

- Jag hade hoppats på minst 40 sekunder bättre.

Ingela Ahlberg/TT