Alla svenskarna på 200 m utslagna

Johan Wissman tvingades bryta sitt lopp

SPORTBLADET

De tre svenska EM-löparna på 200 meter gick övertygande vidare från torsdagens kval. Men i mellanheaten tog det stopp.

Sverigeettan Johan Wissman kom inte ens i mål. Han fick krampkänning i höger baklår mitt i kurvan och gav upp försöken att nå semifinal i EM.

- Jag hade känningar på lägret före EM, men i försöket i dag kändes det inte alls, sade han.

- Kanske innerbanan gjorde att det kändes nu. Man får ändra riktning hela tiden.

Wissman ville inte ta några risker och har ju uppgifter kvar i EM. Tanken är att han ska ingå i stafettlaget på 4x400 meter. Han är ett namn även för korta stafetten, men skadan gör att han knappast är med där.

- 400 är en helt annan sak att springa.

19-åringen satte svenskt rekord i somras med 20,51 är ett stort framtidshopp.

- Jag är inte besviken med tanke på att jag har gjort vad jag har kunnat. Såna här skador får sprinters räkna med.

Wissman hade 20,97 i försöket. Där sprang både Johan Engberg och Erik Wahn på årsbästa, 20,83 respektive 21,07. Men de var chanslösa att avancera från andra omgången. Engberg blev sjua i sitt heat på 21,21 och Wahn åtta och sist. Det hjälpte inte att han pressade sitt årsbästa en hundradel till. Regerande världsmästaren Konstantinos Kenteris från Grekland var snabbast inför semifinalerna med 20,29.

Jakobsson sist

Mikael Jakobsson blev allra sist i semifinalerna på 400 meter häck med tiden 51,77 - mer än två sekunder sämre än hans års- och personbästa (49,48). Orken tröt redan efter 200 meter.

- Jag blev riktigt trött efter fyra-fem häckar, så där trött man ska bli först på upploppet. Det gick inte att springa, säger han trött och besviken.

- Jag gjorde samma misstag som i försöken, kom fel på första häcken - men jag vet inte riktigt varför jag tröttnade så snabbt.

På förmiddagen sprang Jenny Kallur försök på 100 m häck. Hennes 13,48 räckte inte till semifinal.

På torsdagskvällen sprang hon också försök på 200 meter. Inte heller den tiden, 23,96, räckte till avancemang.

- Men det var skoj att springa, även om inte tiden var så skoj. Jag hade hoppats på en tid strax under årsbästa, men jag blev ganska trött, säger hon efter 200-metersloppet.

Funderar på gren

- Det bestämdes inte förrän på EM-lägret i Feldkirch att jag skulle springa 200 här. Hade jag vetat det tidigare i sommar hade jag kunnat träna mer på 200. Men det var bra att få det här loppet inför stafetten (4x100 meter). Jag fick lagom fart i benen och lite uthållighet.

För tvillingsystern Susanna Kallur är häcklöpningen definitivt nummer ett. Jenny har fortfarande inte bestämt sig för vilken gren hon ska satsa på. I sommar har 100 meter slätt varit hennes bästa gren.

- Jag ska ta mig en funderare i höst hur jag ska göra. Det känns som om häcklöpning är nummer ett, men vi får se.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM