Dubbla svenska medaljer i höjdhopp

Silver till Stefan Holm och brons till Staffan Strand

SPORTBLADET

MÜNCHEN (TT:S UTSÄNDA)

Höjdhoppsfinalen i EM skulle bli en kamp mellan Stefan Holm och Staffan Strand, var det tänkt.

Men ingen hade räknat med ryssen Jaroslav Rybakov.

Rybakov vann på 2,31, Holm tog silvret med 2,29 och Strand bronset med 2,27.

Det var svenskarnas första medaljer i utomhusmästerskap.

Rybakov kom till EM-start med bara 2,28 som bäst i år. Men att han har kapacitet visade han på VM i fjol då han tog silver bakom tysken Martin Buss.

- Rybakov har haft en uppåtgående kurva i sommar, så jag visste att det skulle stå mellan honom, Staffan och mig, säger Holm.

Buss rev ut sig i EM på hemmaplan på 2,27.

Stefan Holm kom till start i EM-finalen som Europaetta. Sex gånger har han varit över 2,30 i år och som högst 2,33 (i Europacupen i Sevilla i midsomras).

Bitter över förlust

Med tanke på hur säsongen sett ut var han lite besviken över resultatet.

- Det är klart man är bitter när man förlorar. Jag kände också att jag hade så mycket mer än 2,29 att ge. Men det var en sån där kväll. Jag tog ju i alla fall min första mästerskapsmedalj, så till en del är jag ju nöjd, säger Holm.

För Strand har utomhussäsongen varit motigare. Han vann inne-EM och hoppade 2,35 i Globengalan i mars. Men en fotskada som han fick i april har hindrat honom från högre höjder under sommaren. Det har blivit 2,30 som bäst.

- Med tanke på hur min säsong varit så är jag väldigt nöjd. Det blev första mästerskapsmedaljen. Och inför dagens tävling visste jag inte om det skulle bära eller brista. Nu blev det nåt mitt emellan, säger Strand.

Väcktes av rivning

Han kände smärtor i hälen både i hoppen över 2,22 och 2,27. Därför avstod han 2,29.

- På 2,31 kändes foten okej. Jag hade pumpat upp så mycket adrenalin. Men jag saknar hopp på högre höjder, man behöver ha det med sig till mästerskap, säger Strand.

Svenskarna gled lätt över 2,22 och stod sedan över 2,25. På 2,27 rev Holm i första.

- Det var en väckarklocka. Hoppet jag klarade på 2,27 och sen på 2,29 (i första) var nog mina allra bästa hopp i sommar, säger Holm.

Strand klarade 2,27 i första och stod över 2,29 på grund av foten.

Rybakov hade inga rivningar. Han klarade 2,22, 2,27, 2,29 och 2,31 i första försöken.

Rakade huvudet

Stefan Holm kom till EM-finalen nystilad i håret. Han hade rakat av allting dagen till ära.

- Jag har funderat länge på att ta bort allt. Hade det regnat hade det varit besvärligt med mitt långa och tjocka hår.

Segerhöjden blev den lägsta i EM sedan 1982.

- Det blev ju låga resultat även i tresteg. Jag vet inte, men banorna är ganska mjuka, lite svampiga. Men det ska gå att hoppa högt även på dem, säger Holm.

De svenska höjdhopparna var, trots guldmissen, glada för sina medaljer. Framför allt gladdes de åt att det blev en svensk trippel med Christian Olsson som guldmakare i tresteg och de själva som tog silver och brons.

- Det är en otrolig känsla att Sverige på samma kväll tar guld, silver och brons. Även om jag inte själv kommer att vinna något guld i mästerskap så kommer det här att vara ett ögonblick att minnas, säger Strand.

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM