EM-guld till Christian Olsson

En ny kung har tagit över trestegstronen

SPORTBLADET

MÜNCHEN (TT:S UTSÄNDE)

Till slut kom den stora fullträffen för Christian Olsson. Den svenske trestegstalangen tog sitt första stora mästersskapsguld efter en suveränt genomförd final i friidrotts-EM i München.

Det var Christian Olssons kväll från början till slut.

- Det ska bli kul att komma tillbaka till förläggningen i kväll. Stefan Holm och Staffan Strand är väl partysugna också, sade Christian Olsson efter sin gyllene kväll.

Foto: AP
DEN NYE KUNGEN … på väg att hoppa upp överst på trestegstronen.

Den gänglige svensken hade en stor blågul fana runt axlarna, en blomkvast i ena handen och hade svårt att stå still när han berättade om sin fantastiska finalkväll.

Och han kunde inte ha tagit sitt EM-guld med större ackuratess. Han hade de fyra längsta hoppen i finalen.

- Jag tänkte inte så mycket på det. Men det var skönt att vara i ledning efter de tre första omgångarna.

Christian Olsson tog kommandot direkt. Med 17,16 var han fyra centimeter längre än Edwards i första omgången. Phillips Idowu, som slog till med 17,54 i kvalet, hade ett liknande jättehopp i första omgången. Men det var övertramp.

I andra omgången tog sig italienaren Fabrizio Donato (17,15) och tysken Charles Friedek (17,33) in i 17-metersklubben. Edwards ökade till 17,32, men Friedek ledde med en centimeter innan Christian Olsson slog till med 17,44. Olsson behöll kommandot.

Höll undan

Den 22-årige göteborgaren nådde 17,42 i sitt tredje hopp och fick därmed fördel av att hoppa sist i de tre sista hoppen.

Ingen förmådde rubba honom. Edwards fick finna sig i att ha även Charles Friedek centimetern framför sig. Christian Olsson kom han aldrig åt.

Men det senaste decenniets främste trestegshoppare hade kvällens längsta hopp. Det kom i sista omgången och hade räckt till guld - om de inte hade varit övertramp med 1,5 centimeter.

- Det satt skönt, sade Olsson. Men jag var inte säker på guldet förrän Friedek fick övertramp i sitt sista.

Skrämskottet Idowu, med ilsket blåfärgat hår, silverring i örat och vita knästrumpor, fick aldrig tekniken att stämma.

Friedeks silverhopp i andra omgången var hans enda godkända. Precis som Fabrizio Donato, den fjärde som kom över 17 meter.

Det var Christian Olssons kväll från första omgången till den sista. I femte omgången ökade han till 17,53. Det definitiva guldhoppet.

- Jag visste att jag kunde svara om Edwards eller Friedek ökat i sista omgången. Jag var fullt laddad och kände mig fräsch, sade Christian Olsson.

När Friedek trampade över i sitt sista hopp bröt segerjublet lös. Christian Olsson brydde sig aldrig om det sista hoppet. Guldet var klart. Flankerad av medaljkollegerna Holm och Strand tog han emot folkets jubel på Olympiastadion.

''Det bara exploderade''

- Jag stod och kollade på plankan när Friedek hoppade. Han har problem med övertramp. Jag såg direkt att det var övertramp, men väntade på att gubben skulle höja röda flaggan.

- Sedan exploderade det bara. Jag hoppade och studsade och sen kom visst ett par höjdhoppskillar och jublade.

Det hör till saken att Christian Olsson bara är i början av sin redan fantastiska karriär. Det var bara drygt ett år sedan han hoppade över 17 meter första gången. Det skedde i Helsingfors den 1 juli. Och det var också då han för första gången besegrade trestegskungen Jonathan Edwards.

Sedan dess har Olsson bara missat 17-metersgränsen en enda gång - efter en flygresa på mer än ett dygn.

Därefter har han slagit Edwards tre gånger till. Fjärde gången var definitivt den skönaste.

Den kom en gyllene augustikväll i München 2002.

Hans svenska rekord stod sig. 18-metersvallen också.

Men det är bara en tidsfråga innan han ordnar det också.

- Det blev inte så långt i kväll, men efter förhållandena var det bra. Det var lite motvind hela tiden och det gillar inte jag. Och banorna var mjuka och det passar mig inte heller. Men det är sånt man får ta.

Peter Wikström/TT