Mardrömsrond för Sörenstam

Världsettan missade kvalgränsen

SPORTBLADET

TURNBERRY

Det har gått drygt tre år, 74 golftävlingar och otaliga segrar.

Men på fredagen hände det igen - Annika Sörenstam missade en kvalgräns.

- Jag slog inte bollen rakt, analyserade den svenska världsettan sin snöpliga sorti i British Open.

Allt gick snett.

Allra mest inspelen.

Annika Sörenstam misslyckades fullständigt i British Open, tävlingen hon helst av allt ville vinna. 31-åringen var favorit inför årets sista major och trodde själv på seger innan tävlingen började torsdags.

- Allt kändes bra veckan innan, jag vet inte varför det blev så här, sade Sörenstam med en röst blandad av besvikelse och förvåning när hon signerat sitt scorekort.

- Visst blåste det lite. Men det var inte därför jag spelade dåligt. Jag brukar älska det här vädret och sådana här linksbanor.

Ändå stod det 77 slag bredvid Sörenstams namn efter en mardrömsrond som innehöll en trippelbogey, en dubbelbogey och fyra bogeys. Med fyra birdies blev det fem slag över par.

77 slag är ett häpnadsväckande resultat för en spelare vars jämnhet gjort att hon ofta jämförs med en maskin.

- Jo, jag menar, en trippelbogey, en dubbelbogey och två ospelbara bollar - jag brukar inte spela så dåligt. Jag träffade inte bollen bra, säger Sörenstam.

Totalt använde hon 150 slag (73 i torsdags) för att gå två ronder runt Turnberrys Ailsa-banan. Och med sex slag över par stod det tidigt klart att Sörenstam inte skulle vara bland det 70-tal som får spela vidare under helgen.

Det är första gången sedan den 4 juni 1999 som Sörenstam missar kvalgränsen. Också då var det i en major som Sörenstam misslyckades, då fick hon packa väskorna efter två dagar i US Open.

Sörenstam återvänder nu till Sverige för första gången på två år då hon ska spela Compaq Open nästa vecka.

Men först väntar en hel del träning tillsammans med coachen Henri Reis.

- Jag ska träffa honom på måndag, säger Sörenstam.

Det lär behövas.

Lars Markusson/TT