Tre spelare nobbar nytt kontrakt med Blåvitt

Men IFK stänger inte av någon

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Tre etablerade spelare tackade nej till nya kontrakt med IFK Göteborg. Men Roger Gustafsson, fotbollsansvarig hos "Blåvitt", tycker inte att hans klubb är i kris.

- Det är ett hälsotecken att en svensk toppklubb inser ekonomiska realiteter och rättar verksamheten efter dem, säger Gustafsson.

IFK Göteborg hade krävt att Jon Inge Höiland, Sebastian Henriksson och Gustaf Andersson skulle svara på klubbens kontraktsförslag senast på fredagen. Alla tre tackade nej.

Samtidigt gjorde IFK klart med ett nyförvärv. Anfallaren Patric "Långås" Andersson återvänder till Göteborg från AIK efter en och en halv säsong. AIK:s tjeckiske tränare Dusan Uhrin, som tog över under VM-uppehållet, har valt att satsa på andra spelare än hallänningen.

Men i Göteborg gläds man åt övergången, som sker direkt.

- "Långås" är en målgörare. Vi har saknat konkurrens bland den typen av spelare. Vi behöver någon som går i djupled, tar sig in straffområdet och avslutar, säger IFK-tränaren Stefan Lundin.

Patric Anderssons kontrakt med Göteborg gäller 2,5 år.

Vill utvecklas

Men tre av dagens IFK-are valde alltså att inte skriva på de kontraktsförslag klubben gett dem.

- Ekonomiskt var det inte förhandlingsbart, tycker anfallaren Gustaf Andersson.

- Men vi har diskuterat den sportsliga biten. Det viktigaste för mig är att utvecklas som spelare. Och i dagsläget vet man inte hur "Blåvitt" kommer att satsa. Det är tråkigt att IFK krävde besked redan nu, efter bara halva den här säsongen, fortsätter Andersson.

Alla de tre spelare som tackade nej till Göteborg på fredagen säger till TT att de inte förhandlar med någon ny klubb, men att de kan tänka sig att flytta utanför Sverige.

- Jag strävar efter att göra rätt för mig och vill gärna bli såld innan mitt kontrakt går ut efter säsongen, så att IFK får lite pengar för mig, säger Sebastian Henriksson.

Nytt lönesystem

IFK Göteborgs ekonomi har försämrats drastiskt sedan mitten på 1990-talet. I fjol gjorde föreningen en rekordförlust på 26 miljoner kronor. För att vända på den utvecklingen har man infört ett nytt lönesystem.

- Det innebär lägre grundlön och lägre maximal topplön, men mera resultatbaserad bonus. För vissa spelare betyder det att de får gå ner i lön totalt sett, beskriver Roger Gustafsson.

De spelare som tackat nej blir inte avstängda från spel i IFK Göteborg under resten av året.

- Tränaren tar ut laget. Men om det finns två likvärdiga spelare har vi en princip om att välja den som har kontrakt för nästa säsong i de fall där det är aktuellt, säger Roger Gustafsson.

Inte givet att peta

Tränaren Stefan Lundin vill inte svara på vem av de tre som är viktigast att ha med i A-laget under hösten.

- Det kan variera från match till match, beroende på skadeläget. Vi har fått två nya skador. Sebastian Johansson fick en revbensskada mot Sundsvall och kan inte spela på söndag. Tomas Rosenkvist har ont i ryggen, berättar Lundin.

Däremot signalerar norske backen Jon Inge Höiland att han är spelklar efter sin ryggskada. Om han nu får vara med, utan kontrakt för 2003.

Micke Larsson/TT