Två hopp räckte för Kajsa Bergqvist

Nu satsar hon på guld

SPORTBLADET

MÜNCHEN

I senaste EM kvalade inte Kajsa Bergqvist in till finalen.

I år behövde hon bara två hopp, på 1,87 och 1,90, för att säkra en finalplats där hon går in som guldfavorit.

- På fyra år har jag hör höjt mig tio centimeter som hoppare. Och i det här startfältet har jag mest erfarenhet. Jag börjar bli gammal, säger hon med ett skratt.

Den svenska världsettan i höjdhopp kom till EM-kvalet på Olympiastadion med ett lugn och en säkerhet som hon aldrig tidigare haft.

Årets säsong har ju blivit, trots att den försenades på grund av hälseneskadan, otroligt bra. Bergqvists enda bottennapp så här långt är 1,89 i ösregn och för korta spikar under skorna. Sedan har hon hoppat minst 1,96, haft tre hopp över 2,00 och ett över världsårsbästa och svenska rekordhöjden 2,04.

Extra inspirerad blev hon dessutom av torsdagskvällens svenska medaljregn med Christian Olssons guld, Stefan Holms silver och Staffan Strands brons.

- Jag blev grymt inspirerad av det. Det är otroligt skönt att det går vår väg. Och visst känns det lättare för mig. Det hade varit jobbigt om vi inte hade någon medalj inför söndag, säger hon.

Lätt i benen

Hon säger att hon hade lite svårt att få till ansatsen på inhoppningen i kvalet, men när hon väl fick startmärkena på rätt plats, beslöt hon sig för att vänta med att gå in till dess att ribban låg på 1,87.

- Jag var så lätt i benen. Då brukar det gå enkelt, och det gjorde det också i dag.

Herrhopparna tyckte att banorna var för mjuka, men Kajsa Bergqvist tyckte inte att det störde henne.

- Det hjälper att man har en så lugn ansats som jag har.

Hon klarade 1,87 och 1,90 enkelt på första försöken. Högre behövde man aldrig hoppa eftersom precis tolv klarade 1,90.

- Det var skönt att slippa spilla mer krut i kvalet.

Vilka som blir hennes huvudmotståndare i söndagens final, har Bergqvist ingen koll på.

- Jag kollade inte de andra. Och vad andra gör spelar ingen roll. Jag måste gå in och göra min egen tävling.

Mesiga höjningar

Hon går in med guldförhoppningar.

- Jag satsar på guld och jag har alla chanser. Men det går inte att säga om jag skulle bli besviken om jag inte gör det.

Hur kommer du att hoppa i finalen?

- Jag har inte kollat hoppschemat men det var visst mesiga höjningar, med två centimeter, från 1,94 tror jag. Så det blir nog att stå över några höjder.

Tre tjejer gick över alla höjder utan rivningar i kvalet. Förutom Kajsa Bergqvist ryskan Viktorija Serjogina och ukrainskan Irina Michaltjenko.

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM