Kanoninledning av avspänd Klüft

65 poäng före tvåan

SPORTBLADET

MÜNCHEN

Ingenting tycks kunna stoppa Carolina Klüft.

Den svenska supertalangen i sjukamp kom till EM med ett junior-VM-guld runt halsen. Nu håller hon på att knäcka konkurrenterna i EM.

Klüft leder sjukampen efter första dagens fyra grenar.

Carolina Klüft medgav att hon var nervös innan EM-sjukampen satte i gång på fredagsmorgonen. Men hon såg närmast oförstående ut när hon fick frågan om hon kände av stundens allvar.

- Vadå? Det här är ju kul, det roligaste som finns, sade hon och pekade med handen och sina svenskflaggmålade naglar ut mot Olympiastadions tävlingsoval.

Den oval där hon chockade både konkurrenter och publik. Den knepiga inledningsgrenen, 100 m häck, gick som en dans - personbästa 13,33 med 20 hundradelar - och sedan fortsatte det på samma sätt.

Hon ledde redan efter häckloppet och var bäst även i höjd. Även om 1,89 var tre centimeter under personbästa.

"Inte samma studs"

I kula föll hon ner till tredje plats. Men 13,16 var ändå långt bättre än när hon satte juniorvärldsrekord på Jamaica för drygt två veckor sedan.

Och sedan följde en lätt putsning av personrekordet även på 200 meter.

- Jag har inte samma studs i kroppen som i junior-VM, men 1,89 är jag jättenöjd med. Och jag har känt mig snabb den senaste veckan, sade hon angående sina snabba lopp.

Efter 200 m var ledningen var återtagen. Med 3 915 poäng är hon 65 bättre än då hon satte världsrekord för juniorer. Och hon är 47 före ryska tvåan Natalja Sazanovitj. Litauiska trean Austra Skujyte är 108 poäng efter.

Men den ytterst talangfulla Växjötjejen vägrade att tala om medaljer.

- Jag måste fokusera på varje gren och inte på det som händer efteråt. Jag tar en gren i taget, sade hon.

Drygar ut i längd?

Längd, spjut och 800 meter återstår. Det är mycket troligt att Klüft drygar ut sin ledning i lördagens första gren.

Längd är tillsammans med höjd hennes bästa gren.

- Man vet ingenting om förhållandena i morgon (lördag). Men helt klart vill jag hoppa längre än på Jamaica.

Då stannade hon på för henne blygsamma 6,19. I sjukamp har hon gjort 6,43.

Hur det än går har Carolina Klüft bevisat att hon redan är en kvinna för de stora arenorna. Hon tog brons i femkamp i sitt första seniormästerskap i inne-EM i Wien i början av mars.

Men EM i München är så mycket större. Och Carolina Klüft tycks trivas ju större, hetare och tuffare det blir.

På fredagen var hon med och klappade fram sina konkurrenter, tog glädjeskutt när hon gjorde något bra och såg ut att trivas förträffligt.

- Jag missunnar ingen annan att lyckas, sade hon. Men det har inte blivit så mycket prat mellan oss. De flesta är väl nervösa. Det kommer nog efter tävlingen.

Sade Carolina Klüft innan hon försvann till OS-byn för att klämma i sig makaroner. Och sova. Inför det som kan bli hennes stora genombrott.

- Jag tycker det är jättekul. Sen får vi se vad som händer.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM