Äntligen har det lossnat för Kallur

Blev sjua i häckfinalen

SPORTBLADET

MÜNCHEN

Susanna Kallur har haft en motig säsong. Hon har inte fått det att stämma på 100 meter häck.

Men så var det dags för mästerskap och då fick den 21-åriga kullan fart under fötterna igen. Hon blev sjua i finalen.

Den nyblivna portugisiskan, Nigeriafödda Glory Alozie, vann häckloppet på 12,73, 15 hundradelar före ukrainskan Olena Krasovska och 18 före bulgariskan Jana Kasova.

Aldrig tidigare har Susanna Kallur gått till final i ett seniormästerskap, den tidigare juniorvärldsmästarinnan. Men hon var aldrig nervös.

- Det är bara kul att veta att man är med bland de bästa. Det är en sån härlig stämning här och jag känner att det har lossnat för mig, även om inte tiderna är jättestrålande.

- Förresten, tiderna här har varit strålande om man jämför vad jag haft tidigare under säsongen, säger hon.

Hon har bara en gång i år varit under 13 sekunder (12,94 i USA i maj). I de tre EM-heaten har hon sprungit på 13,01, 13,02 och så 13,09 i finalen.

- Att det blev sämre i finalen beror nog på att jag varit tvungen att satsa allt i de första heaten för att ta mig till final, till skillnad mot de bästa. Det kan nog ha tagit på krafterna.

"Ruskigt härlig känsla"

Om EM-finalloppet säger hon så här:

- Det kändes mycket bra i början, till och med de sju första häckarna, för då kände jag att jag hängde med de andra. Det var en ruskigt härlig känsla.

Att det nu har lossnat för Susanna tror hon beror på att hon helt enkelt kommit i form.

- Det har gått bättre och bättre på träningen. Och så hjälper det med den härliga stämningen här (på Olympiastadion). Jag brukar springa bra på stora tävlingar. Satte mitt pers på junior-VM och fjolårets bästatid i VM.

Ska under 13 i år

Att det gått lite tungt under sommaren tror hon beror på att hon tävlat länge, ända sedan i februari på skoltävlingar i USA.

- Det är skillnad mot att starta i juni. Sen var jag nog sliten efter året i USA. Mest för att det var så stressigt med skolan.

Susanna Kallur är övertygad om att hon innan säsongen är slut kommer att ha tagit sig under 13 sekunder. Men först ska hon avsluta EM med att springa i stafettlaget över 4x100 meter.

- Det ska bli kul att få komma in här minst en gång till. Vi är inte bland topplagen, men vi ska göra så gott vi kan i stafetten.

Kvalet går på lördagen.

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM