Omslagsflickan leder British Open

Kalasstart för Carin Koch

SPORTBLADET

TURNBERRY

Hon var "Tjejen som nobbade Playboy".

Nu är hon "Tjejen som leder British Open".

- Det ska bli riktigt roligt att gå ut i ledarbollen, säger svenska Carin Koch.

Carin Koch pryder framsidan på det senaste numret av Golf for Women iklädd en tunn vit sommarklänning och ett leende som skulle göra Julia Roberts avundsjuk.

Rubriken på omslaget lyder "sex säljer". Det känner också USA-touren till som förra året anordnade en internetomröstning om vem som var den attraktivaste golftjejen. Den 31-åriga enbarnsmamman från Kungälv fick 24 procent av rösterna och vann överlägset.

Då hörde Playboy av sig, bara för att få nobben.

- Det var aldrig aktuellt att säga ja. Men jag tycker ändå det bara varit positivt, jag har väl fått lite mer uppmärksamhet än tidigare, säger Koch.

Två gånger 68

Nu får hon också uppmärksamhet för det hon helst vill ha uppmärksamhet för - sitt golfspel. Efter 68 slag i solskenet på torsdagen och 68 slag i vinden på fredagen så leder Carin Koch British Open på klassiska Turnberry.

- Jag verkar gilla avslutningen här, säger Koch, som precis som i torsdags gjorde tre birdies de sista fem hålen.

Hon är i delad ledningen med den taiwanesiska överraskningen Candie Kung. Bakom ledarduon följer fyra spelare som är sju slag under par: australiskan Karrie Webb, spanjorskan Paula Marti samt amerikanskorna Beth Bauer och Tina Barrett.

Femma i US Open

Att leda en major är nytt för Koch, som tidigare har en femteplats i US Open som sin största majormerit.

- Det skulle vara jättestort att vinna här. Jag har ju bara vunnit två gånger tidigare, en gång i USA och en gång i Europa.

Att segrarna inte blivit fler skyller hon på psyket och puttern:

- Jag har inte varit tillräckligt aggressiv med puttarna på söndagarna - men jag ska definitivt försöka vara det den här gången.

Annars är avsaknaden av aggressivitet det som gjort henne bättre. Koch var tidigare känd för sitt heta temperament - ända tills hon födde sonen Oliver i november 1998.

- Jag fick en son och växte upp. Jag lärde mig att det fanns mer i livet än golf och det gjorde faktiskt att det blev roligare att spela golf.

Nilsmark åtta

Men under British Open-veckan är Oliver hemma i Sverige och Carin bor i stället tillsammans med Catrin Nilsmark. Huskamraterna verkar gilla varandras sällskap, för 34-åriga Nilsmark spelar också säsongens bästa golf.

- Det här är väl min bästa tävling i år med ungefär 5 000 procent - och det är kul att det är just här. British Open är min favorittävling, säger Nilsmark.

Hon följde upp sin 70-rond från torsdagen med säkert spel på fredagen. Efter tre birdies de sju första hålen avslutande Nilsmark med elva raka par.

- Det hade varit kul med en birdie till och jag hade mina chanser, säger Catrin, som med 139 slag (fem under par) ligger på åttonde plats.

Sju vidare

Totalt klarade sju av de 15 svenskor kvalgränsen som sattes till 145 slag, ett över par.

Liselotte Neumann gick på 71 slag och är totalt tre slag under par. Sophie Gustafson är ett slag sämre efter 73 slag i fredagsvinden. Åsa Gottmo och Lotta Sörenstam gjorde båda par för andra dagen i rad. Även Helen Alfredsson klarade sig vidare med totalt 145 slag (70+75).

Annika Sörenstam var däremot långt ifrån att klara kvalgränsen. Hennes 150 slag (73+77) räckte inte ens till en plats bland de 100 främsta.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM