”Du kan inte hitta en större talang”

Tränaren Agne Bergvalls planering höll

SPORTBLADET

MÜNCHEN

Carolina Klüft är en ny stjärna på den internationella friidrottshimlen.

Men hennes häpnadsväckande utveckling är ingen större överraskning för kretsen omkring henne.

- När vi lade upp en planering med SOK för två år sedan var målet att hon skulle nå 6 400 poäng i år, säger hennes tränare Agne Bergvall.

Carolina Klüft, 19, har klarat målsättningen med råge.

I junior-VM innebar 6 470 poäng nordiskt rekord och juniorvärldsrekord. I EM innebar 6 542 poäng ytterligare ett steg mot höjderna.

Att poängrullningen också gett henne segern i två internationella mästerskap i år är en bonus som gjort henne till en världsstjärna redan som tonåring.

Det är dock inte nu som Carolina Klüft ska vara som bäst. Hennes planering är mycket långsiktig och hon har varsamt stöd i sin satsning både från föräldrarna Johnny, med förflutet som allsvensk fotbollsspelare i Öster, och mamma Ingalill, som var i landslagsklass i längd, och ledarna i IFK Växjö.

Hotat byta

Gener och tävlingsinstinkt.

Det brukar Carolina själv ge som förklaring till att hon är en sådan suverän talang. Och hon har en fysik och en mental styrka som är få andra förunnad.

- Du kan inte hitta en större talang, säger tränaren Arne Bergvall.

- Hon är mycket koordinativ. Och mycket stark för sin vikt. Det gör att hon är oerhört explosiv.

Mångsysslerskan i idrott började träna friidrott mer målinriktat som 14-åring och mångkampstalangerna syntes genast. Carolina är mycket duktig även i höjdhopp och längdhopp och har hotat med att sadla om till en enskild gren och Internationella friidrottsförbundet (IAAF) gör verklighet av planerna på att förvandla sjukampen till tiokamp.

Och så lär ske, frågan är när.

Inga svaga gener

En duktig sjukampare har dock alla förutsättningar att bli en framgångsrik tiokampare. Och det gäller inte minst Carolina Klüft.

- Hon har inga svaga grenar, bara mindre bra, säger Agne Bergvall.

Agne Bergvall har funnits med i kretsen kring Carolina Klüft i två och ett halvt år. Han har ett övergripande ansvar för Klüft och ett tiotal andra aktiva friidrottare i IFK Växjö och Tobias Karlsson och Håkan Widlund finns också med som greninriktade tränare.

Nu har de fått en världsstjärna i sitt stall.

Peter Wikström/TT