Kristiansson nära EM-medalj

För många rivningar på väg upp

SPORTBLADET

MÜNCHEN

Patrik Kristiansson var en "skitrivning" från att ta en EM-medalj i stavhopp.

- Var det bara en rivning som skiljde, säger han frågande efteråt.

- Jag är lite less för att jag missar medalj, men är ändå nöjd. Jag gör min allra bästa tävling.

Det blev en högklassig EM-final i stavhopp. Oscar Janson klarade alla höjder i första försöket upp till 5,60. 5,70, åtta centimeter över hans personbästa, blev honom övermäktigt. Janson blev trots allt bara nia.

Patrik Kristiansson rev på ingångshöjden 5,40.

- Jag hade dåligt grepp på staven, säger han.

Han rev en gång på 5,60 och en gång på 5,70, för att sedan klara 5,75 i första försöket.

- Där hade jag flyt, för jag hade skitdålig vind. Och jag touchade ribban på vägen ner.

Sedan klarade han 5,80 - bara tre centimeter från sitt personbästa - i första försöket. Det var ett mycket bra hopp, han var högt över.

- Adrenalinet sprutade genom öronen och hade jag spottat hade det blivit hål i mattan, säger han om hur uppumpad av energi han var i det hoppet.

Trött av många hopp

Den svenske kontrollanten såg att något med hoppställningen var fel när Kristiansson hoppade sitt första hopp på 5,85, så han fick göra om det. Han var inte riktigt nära att klara på den höjden.

- Jag var trött. Jag gjorde tolv hopp i dag.

Hade inte Patrik Kristiansson rivit på ingångshöjden hade han delat bronset med tysken Tim Lobinger, som hade en rivning färre än svensken. Israelen Alex Averbukh vann på 5,85. Tysken Lars Börgeling tog silver på 5,80.

- Det var en grym tävling. Man var tvungen att hoppa 5,85 för att vinna. Och tre man var över 5,80. Jag är stolt över att ha fått delta i den här tävlingen, även om det inte blev medalj.

"Ska över 6 meter"

Göteborgaren är 25 år och ser att han har många år kvar som stavhoppare.

- Det är ju först nu som jag kan vara med och slåss om medaljer. Det har tagit några år att hantera allting. Jag ska nu fortsätta att jobba stenhårt. Jag känner att jag är med i världseliten - det är man om man tar 5,80. Det kan man vinna Golden League-tävlingar på.

- Jag har mycket kvar att utveckla, men jag ska över sex meter en dag.

Samtidigt som Kristiansson hoppade kämpade flickvännen Carolina Klüft om guldet i sjukamp. Han hade ingen koll på henne förrän till det sista 800-metersloppet. Då fick han smita ifrån stavtävlingen för att kunna följa "Carro".

Det blev ett ömt mottagande av henne efter säkrat guld.

- Men det blir lugnt med firande i kväll. Vi ska ta det lugnt hemma i OS-byn och spela Yatzy med våra föräldrar, sen får vi skaka loss på banketten i morgon i stället, säger Kristiansson.

Ingela Ahlberg/TT