Carin Koch i ledning inför slutronden

Catrin Nilsmark tia

SPORTBLADET

TURNBERRY

Tre gånger 68 har tagit Carin Koch till ledningen.

En 68-rond till kan ta henne till himlen.

- Jag tror 68 slag räcker, säger Koch, som kan bli den fjärde svenskan att vinna en golfmajor.

Den tredje 68-ronden var den bästa.

- Jag spelade väldigt stabilt och hade många, många birdiechanser. Det var flera puttar som stannade vid hålkanten, säger svenskan.

Det är de puttarna som ska i hål under söndagens slutrond, där Koch går i ledarboll tillsammans med Jenny Rosales. Den 23-åriga filippinskan överraskade med banrekord (65 slag) under lördagen. Både Koch och Rosales har hittills använt 204 slag och är tolv slag under par.

Tredjeplatsen, två slag bakom ledarduon, delas av 22-åriga spanjorskan Paula Marti och 19-åriga amerikanskan Natalie Gulbis.

- Alla ungdomar får mig att känna mig gammal, skämtar den 31-åriga svenskan.

- De slår långt alla tre och är inte rädda för att ta chanser.

Laddar med kortspel i stugan

Men Koch vet att hon har något ungdomarna saknar - rutin.

- Jag har inte vunnit något stort, men jag har varit med där framme och jag har spelat Solheim Cup.

Dessutom kommer väderförutsättningarna att vara annorlunda under slutronden. Solen strålade nästan hela lördagen mot Turnberrys golfbana på den västskotska Atlantkusten, men på söndag säger prognosen regn och blåst. Det lär passa den rutinerade svenskan bättre än de våghalsiga ungdomarna.

- Den här banan är ju byggd för vind. Jag spelar gärna i vind - bara det inte blir storm. Det gäller bara att ha tålamod.

Tålamod visade Koch prov på redan efter lördagens rond när hon slets mellan de stora amerikanska tv-bolagen. Alla vill ha ett ord med ledarinnan som är allas favorit, såväl tv-bolagen som publiken.

- Är hon inte underbar den där Carin Koch, viskar en äldre dam till sin man när göteborgskan graciöst kryssar mellan kamerorna till de väntade autografjägarna.

När pressen och publiken fått sitt drog sig Koch tillbaka till stugan hon hyrt tillsammans Catrin Nilsmark - kvällen avnjöts med kortspel (Canasta) och Turnberrys enda hämtmat.

- Jag har ju spelat kort varenda kväll och det har ju gått bra efter det, säger golfesset Koch.

Även Nilsmark är med i toppen

Kompisen Nilsmark är också med i toppstriden. Hon ligger på tionde plats med 208 slag (70-69-69), fyra slag efter ledarduon och två slag från tredjeplatsen.

- Jag, Webb eller Carin vinner det här nu, säger Nilsmark.

Webb heter Karrie i förnamn. Den meriterade australiskan ligger i slagläge på delad femte plats, tre slag bakom Koch. Men Nilsmark blir inte förvånad om kompisen Kochs namn står kvar överst på ledartavlan under hela söndagen:

- Jag förstod att det skulle bli en Carin-vecka när hon missade "cuten" i Oslo förra veckan, säger Nilsmark, som vet att kompisen då tränar extra för att komma på vad som gick fel.

Och visst verkar Carin Koch ha hittat rätt.

Om hon gör det en rond till kan hon bli den fjärde svenskan att vinna en majortävling i golf. Liselotte Neumann var först när hon vann US Open 1988. Helen Alfredsson blev nummer två när hon 1993 vann Nabisco Championship. Annika Sörenstam har totalt fyra majortitlar, med US Open 1995 som den första.

Nu kan det vara Kochs tur:

- Det är ju för det här jag har tränat i alla år. Att få leda en major i Europa - det är underbart.

Lars Markusson/TT