Tränaren: Kajsa slår världsrekordet 2004-2005

Karriären har gått spikrakt uppåt

SPORTBLADET

MÜNCHEN

För 16 år sedan lämnade då tioåriga Kajsa Bergqvist bollidrotterna för att satsa på friidrott.

Ett val som hon aldrig ångrat och som på söndagen gav henne det första guldet i utomhusmästerskap - i EM i München.

Kajsa Bergqvist började idrotta som sexåring. Hon provade på fotboll, volleyboll, badminton, simning och längdskidor. När storebror Anders lockade med henne att springa terrängloppet Rösjöloppet, som tioåring, väcktes intresset för friidrott.

Ända fram till 15 års ålder höll hon på med alla grenar. Men strax efter att Bengt Jönsson kommit som tränare till Turebergs FK 1991 såg de att det var höjdhoppet som hon var bäst i, och som hon tyckte var roligast, och Kajsa slutade successivt med de andra grenarna.

Bara tvåa som junior

Resultaten kom snabbt. Från 1991 till 1994 förbättrade hon sig 29 centimeter (1,61-1,77-1,84-1,90).

I fyra år, 1995 till 1999, gick Bergqvist på college i Dallas i USA där hon förutom att hoppa höjd studerade reklam och marknadsföring.

Under junioråldern var Kajsa Bergqvist bara tvåa i Sverige bakom Emelie Färdigh. Första SM-guldet kom därför inte förrän 1997.

Den första riktigt stora internationella framgången kom i VM i Sevilla 1999 då Kajsa blev fyra. Hon har därefter tagit medalj i alla mästerskap: guld i inne-EM och brons i OS 2000, guld i inne-VM och brons i VM 2001 samt silver i inne-EM och nu guld i EM 2002.

Snart världsrekord

Kajsa Bergqvist är en teknikhoppare. Successivt har hon under Bengt Jönssons ledning förändrat och förbättrat sin hoppteknik i allt från ansats till upphopp. Till i år har hon breddat ansatsen med ett par fotlängder till 15-16 fotlängder från hoppställningen. Det har gjort att ansatsen blivit mer rytmisk och att hon kunnat få med sig all kraft till upphoppet. För att lättare kunna behärska den nya och bredare ansatsen gick hon ner från åtta till sex stegs ansats.

- Men hon kommer nog att gå tillbaka till åtta stegs ansats för att få mer fart, säger tränaren Bengt Jönsson.

- Och vi ska fortsätta att bredda ansatsen, inte nästa år, men året därpå. Nästa år ska vi finslipa årets förändringar. Jag tror att Kajsa kommer att kunna hoppa mycket högt om några år. Om allt funkar och hon slipper skador ska hon nog runt 2004-2005 kunna hoppa uppemot världsrekordet (2,09).

Bergqvist har redan upplevt en skadeperiod, i år. Hon blev fotskadad i januari. Det är en slemsäck i vänstra hälen som blev inflammerad och tryckte på hälsenan. Skadan gjorde att hon tvingades att vila under perioder. Men det har inte gjort henne svagare.

Ingela Ahlberg/TT