Sjuk Kajsa Bergqvist överglänste alla

Vann överlägset - 6 centimeter bättre än tvåan

SPORTBLADET

MÜNCHEN

Inte ens feber kunde stoppa Kajsa Bergqvist från att ta EM-guld i höjdhopp.

Så överlägsen är den svenska världsettan just nu.

- Det var otroligt skönt, jag är lättad, säger hon efter att ha säkrat sitt första "stora" mästerskapsguld.

Bergqvist har vunnit både inomhus-VM och inomhus-EM, men i de stora utomhusmästerskapen har det stannat vid två brons - i OS 2000 och VM i fjol.

- Jag har haft marginalerna emot mig i de senaste mästerskapen, så det här känns helt otroligt. Just nu känns det som min största seger. Möjligen är det jämförbart med segern i inne-VM (2001).

Efter fredagens kvaltävling började den 25-åriga Sollentunatjejen att må dåligt.

- Jag fick sen frossa på natten och vaknade upp i går med 39 graders feber. Men jag fick antibiotika direkt och den tog på en gång för i går eftermiddag kunde jag kliva ur sängen och gå ut och röra på mig lite.

- Jag blev förstås orolig när jag hade så hög feber, men jag tänkte att ingenting skulle få stoppa mig. Jag är ju i så bra form. Och i morse hade jag inte längre någon feber. Men jag är inte helt okej. Jag har varit mycket sjuk i år och har ätit många penicillinkurer i våras och i sommar.

Underlig tävling

Regnet och kylan på Olympiastadion på söndagseftermiddagen gjorde höjdhoppsfinalen otroligt märklig. Alla utom två rev ur sig på 1,92 - ryskan Olga Kaliturina tog brons på 1,88.

- Det blev en underlig tävling. Jag har aldrig varit med om ett mästerskap där man vinner med sex centimeter och där man tar silver på 1,92 och brons på 1,88.

- Men det var de kassaste förhållanden man kan tänka sig att hoppa i. Man blev så nerkyld av att landa på den blöta mattan. Den var som en tvättsvamp. Och leder och muskler funkar inte när det är så kallt så jag var lite skakig i benen inledningsvis.

Det syntes dock inte i hoppningen. Bergqvist stod över ingångshöjden 1,80 och klarade 1,85, 1,89 och 1,92 i första försöken. När det bara var Bergqvist och Marina Kuptsova kvar efter 1,92 gick Bergqvist in och tog 1,94 och 1,96 i första. Kuptsova hade rivit på lägre höjder och tvingades därmed stå över både på 1,94 och 1,96.

När sedan Bergqvist, som var först i startordningen, klarade 1,98 i tredje försöket, var Kuptsova tvungen att spara sitt sista hopp till två meter. Hon rev grovt.

- När jag klarade 1,98 förstod jag att det skulle räcka. Hon hoppade inte så bra i dag, så jag trodde inte att hon skulle klara att ta högre höjder.

Ska nu bara ha kul

I inomhus-EM i Wien i mars tampades Bergqvist och Kuptsova om guldet. Då var situationen den omvända - Bergqvist rev på lägre höjder, men var efter Kuptsova i startordningen och tvingade upp ryskan på högre höjder. Svenskan stannade på 1,95 medan den redan klara segrarinnan lade upp ribban på 2,03 och klarade.

Kajsa fortsatte inte att hoppa efter att guldet var säkrat utan nöjde sig med sina 1,98.

- Jag är i bra form så det är inte omöjligt att jag kan ta 2,05 redan i sommar - även om sommaren inte kan bli mycket bättre än så här, säger hon efter att ha höjt det svenska rekordet till 2,04 och tagit EM-guld inom en dryg månad.

- Nu ska jag bara åka runt och ha kul på det tävlingar jag har kvar i sommar. Det är så skönt att veta att jag kan vinna i mästerskap.

Gläds med varandra

De två tidigare svenska Europamästarna Christian Olsson och Carolina Klüft sprang ärevarv på Olympiastadion inlindade i svenska flaggor. Kajsa Bergqvist stoppades från sitt ärevarv av 1 500-metersloppet som just skulle starta.

- Jag hade nog inte hunnit med i deras tempo. Det fick räcka att springa i kurvan, säger hon med ett skratt.

Olsson och Klüft var en inspirationskälla för Bergqvist.

- Vi har en sån medgångskänsla i laget. Carolina dänger till alla. Jag blev otroligt inspirerad av henne. Och jag var här i torsdags och såg Christian ta guld och höjdkillarna silver och brons. När jag kvalade i fredags studsade jag bara runt i glädje över de andras framgångar.

- Jag vet inte varför vi är så bra just nu. Jag vet bara att vi alla gläds med varandra.

Kajsa Bergqvist hade inte bestämt något guldfirande.

- Kanske blir det en middag med familjen.

Ingela Ahlberg/TT