Mer än godkänt för Sveriges EM-trupp

Förbundskaptenens tips gick in med råge

SPORTBLADET

MÜNCHEN

Friidrottens förbundskapten Ulf Karlsson kom till EM med de svenska målsättningarna noga formulerade och nedpräntade.

Han fick revidera dem.

Men München 2002 blev ändå Sveriges bästa Europamästerskap genom tiderna.

Fem medaljer var precis vad Ulf Karlsson kalkylerat med. Lika många som i hemma-EM i Stockholm 1958. Men tre guld har Sverige aldrig tagit förut.

Förutom medaljörerna var fyra bland de åtta främsta och ytterligare tre bland de tolv främsta målsättningen. Det blev en placering bättre i varje kategori.

Karlsson hade även en övergripande målsättning att 65 procent av truppen skulle göra resultat i nivå med årsbästa eller bättre än respektive ranking.

Det höll - trots att Karlsson såg sig tvungen att ändra i förutsättningarna.

- Jag hade inte en aning att många var så lågt rankade att det blev för lätt att klara den målsättningen, sade han.

I EM 1958 kom Sverige elva i poängligan. Nu blev det tolfte plats. Å andra sidan blev Sverige sexa i medaljligan, före exempelvis värdnationen Tyskland. Detta tack vare de tre gulden. Tyskland tog ju 18 medaljer.

- När vi lyckades så bra i inne-EM i vintras (sju medaljer) kunde man inte ana att vi skulle vara i närheten av det i stora EM, sade Ulf Karlsson.

Hårdare bedömningar

Den största överraskningen?

- "Carro", svarade han snabbt.

- Hon är nåt som överträffade verkligheten. Hon bjuder ju på ett skådespel. Att det går att få ut så mycket ur en människokropp.

Carolina Klüfts guld i mångkamp har i ett slag gjort henne till en superkändis i branschen. Kajsa Bergqvists guld var helt enligt planerna. Och Christian Olssons var inte heller någon överraskning - även om han hade 18-metersmannen Jonathan Edwards som guldkonkurrent.

Nästa år väntar VM och därmed en betydligt mindre trupp. Kvalkraven blir mycket tuffare än inför EM.

- Det är därför det var så viktigt att låta så många som möjligt vara med i EM, sade Karlsson.

- Vi var 21 aktiva i Edmonton-VM och det blir något liknande i Paris nästa år. Jag kommer att vara betydligt hårdare i kvalbedömningarna. Det har visat sig att några inte klarat att bli förhandsnominerade. Jag kommer att kräva flera resultat över kvalgränserna till VM.

Framgångsvåg

Bakom medaljgänget återfinns flera av svensk friidrotts morgondagare. Kirsten Belin, Oscar Jansson, Jimmy Nordin, Susanna Kallur, Johan Wissman. Listan är lång och Sverige har internationellt gångbara friidrottare med i många grenar.

- Till VM 2003 förväntar jag mig mycket av såna som Patrik Kristiansson, näste världshoppare i stav enligt en enig expertis, Sanna Kallur, hon borde ta ett steg framåt igen, Philip Nossmy tror jag väldigt, väldigt mycket på, Robert Kronberg kan nå ännu längre om han inte ägnar alltför mycket tid åt musiken, Kirsten Belin kan bli bra med rätt utveckling och Johan Wissman. 200 meter och VM är ingen kul historia, men på sikt kan han bli något stort på 400 meter.

Sade Ulf Karlsson och påminde om att Kajsa Bergqvist kom på 14:e plats i förra EM i Budapest 1998.

Svensk friidrott surfar på en framgångsvåg. Och det finns ingenting som tyder på att det inte ska bli ännu bättre åren framöver.

- I ett Europaperspektiv ser det mänskligt ut. Resultatnivåerna har sjunkit i många grenar och det är ett friskhetstecken. Och vi har närmat oss nationer som Frankrike och Tyskland, som har mycket större befolkning, sade Ulf Karlsson.

- Jag har inget bra svar på varför det går så bra nu, men vi har jättemånga lovande talanger och ett bra klimat i svensk friidrott.

Peter Wikström/TT