Kajsa Bergqvist laddar om

SPORTBLADET

MALMÖ

Mentalt urladdad. Så beskrev sig Kajsa Bergqvist, nybliven europamästarinna i höjdhopp, när hon på måndagseftermiddagen landade i Malmö efter äventyret i München.

Ännu har hon inte helt lyckats smälta EM-guldet.

- Det tar några dygn. Det känns i alla fall som en enorm lättnad att ha lyckats. Söndagen var en otroligt kul dag. Nu är det bara ute-VM och OS kvar...

Kajsa skall tävla i MAI-galan på tisdagskvällen. Är det svårt att ladda om efter urladdningen i EM-finalen?

- Nej, det tror jag inte. Det är ju dessutom bra att tävlingen går i Sverige. Då kan man räkna med ett grymt publikstöd.

Hon räknar med att kunna hoppa riktigt högt, högre än i München, om bara vädergudarna blir på lite bättre humör. Under måndagen regnade det av och till i Malmö.

- Jag är i absolut toppform. Det gäller bara att ha huvudet med sig in på banan, säger Kajsa.

Möter Cloete

Det blir inte vilket motstånd som helst i Malmö. Kajsa ställs mot regerande världsmästarinnan och OS-tvåan Hestrie Cloete från Sydafrika.

Om man skall räkna efter resultaten i München är det bara Cloete som har någon som helst chans att matcha Kajsa Bergqvist i dag.

- Det står mellan henne och mig om vem som är bäst i världen just nu.

Själv skyller hon den underliga EM-finalen helt på vädret.

- Många hoppare hade enorma problem i regnet.

Fyra medaljörer

Frågan är om Kajsa vid normalt väder hade varit lika överlägsen. Om de andra nått upp till omkring två meter hade Kajsa då tagit 2,06? Den frågan får hon en chans att besvara på tisdagskvällen.

De mest namnkunniga i tävlingen, förutom Kajsa och Hestrie Cloete, är EM-trean Olga Kaliturina, Ryssland, och den unga kroatiskan Blanka Vlasic, femma i München.

Fyra av de svenska EM-medaljörerna ställer upp i Malmö. Staffan Strand och Stefan Holm hoppar höjd mot den kanske bäste i världen just nu - kanadensaren Mark Boswell, som tagit 2,36 i år.

Trestegshopparen Christian Olsson får bland annat möta amerikanen Kenta Bell, som hoppat 17,63.

Trots att de största utländska stjärnorna saknas i år hoppas arrangörerna på att cirka 15 000 åskådare skall söka sig till Malmö stadion på tisdagskvällen.

Lennart Hansson/TT