Då: Jag fick bara bensinpengar...

Sundhage: Jag tjänade ingenting under min karriär

SPORTBLADET

Pia Sundhage började spela fotboll med grabbarna innan det fanns organiserad damfotboll.

Hon lade av två decennier senare.

- Jag tjänade ingenting under min karriär förutom bensinpengar, säger hon.

GRISIGT DÅ Pia Sundhage kämpar i leran mot England 1984. Det var hon som slog in den avgörande straffen och ordnade Sveriges första EM-guld i fotboll. Sundhage hann med 146 landskamper under de 22 år som hon spelade för Sverige.

Pia Sundhage var ett av de första namnen som förknippades med damfotboll.

Hon spelade större delen av sin karriär i motvind. Sporten värderas inte särskilt högt av media och publiken uteblev. Nu har utvecklingen kommit en lång väg sen hon knöt på sig fotbollsskorna för första gången.

- Förr tycker jag det fokuserades alldeles för mycket på icke fotbollsmässiga frågor. När vi vann EM 1984 och under VM 1991 skrevs det en del i tidningarna men i dag kan man även läsa om klubbfotboll.

Uppmärksamheten behövs

- Uppmärksamheten kring damfotbollen behövs absolut eftersom ju mer som skrivs ju mer intresse skapas. Självförtroendet förbättras hos spelarna när de får uppskattning. Och det är inspirerande att fler kommer till matcherna.

Själv började Pia spela fotboll med grabbarna innan det fanns organiserad damfotboll. Hon debuterade redan som 10-åring i seriesammanhang i hemstaden Ulricehamn. 1975 togs hon ut i damlandslaget och det skulle dröja 21 år tills hon lade spelarskorna på hyllan 1996. Då hade hon hunnit med att spela 146 matcher och göra 71 mål.

I en intervju med Aftonbladet från 1984 berättar den då 24-åriga Pia att hon får 25 kronor per match och att fotboll är ett sätt att leva för henne.

- Jag har inget särskilt mål som jag vill uppnå. Jag spelar för fröjden att ta på mig skorna och nojsa med kompisarna.

Proffs i Italien

Året därpå blev hon proffs i Lazio. Hon gick från att städa bilar till att träna tre gånger i veckan och spela match på lördagarna. Men någon storkova håvade hon inte in.

Elva år har hon varit anställd på Svenska Fotbollförbundet. Före det jobbade hon halvtid på Jitex kansli och halvtid som idrottslärare.

Fick short ibland

- Jag tjänade ingenting under min karriär förutom bensinpengar och nya shorts någon gång ibland, säger hon.

I dag tjänar damfotbollsspelare inte heller speciellt mycket, förutom i proffsligan i USA. Det är där Sundhage befinner sig för tillfället som assisterande tränare för Philadelphia Charge.

I helgens semifinal förväntas 15 000 åskådare.

- Vinner vi den så är det final den 24 augusti. Det är stort.

Damfotboll som uppmärksammas och drar publik. Då myser Sundhage.

Sportbladet fortsätter att granska kvinnoidrotten. I dag berättar vi om två svenska kvinnor i det absoluta toppskiktet i sina idrotter - och deras helt skilda förutsättningar. Det handlar om Pia Sundhage, 42, vår mesta landslagsspelare i fotboll, och Kajsa Bergqvist, 25, världens bästa höjdhopperska.

Johanna Garå