Giffarna fortsätter att vinna

Ett mål räckte mot Landskrona

SPORTBLADET

SUNDSVALL (TT)

För första gången går Landskrona Bois anfallsglada gäng mållösa från en allsvensk fotbollsarena.

Då blev det förlust - en svidande förlust eftersom skåningarna missade en gyllene chans att knappa in försprånget till Malmö FF och Örgryte i tabelltoppen.

Sundsvalls försvarsspel fortsätter att imponera. Det talas just nu mycket om heta norrmän i den norrländska kuststaden, men hetast av alla är den finländske försvarsresen Marko Tuomela, som i högsta grad ordnade så att Sundsvall besegrade Landskrona med 1-0 (1-0). Tuomela har också sett till att Sundsvalls försvar släppt in minst mål av alla lag i allsvenskan.

- Försvarsspelet är imponerande. Marko Tuomela och Kalle Ståhl är ett mycket stabilt mittbackspar. Markos huvudspel och säkra ingripanden skapar en skön grundtrygghet i vårt spel, sade GIF-tränaren Patrick Walker.

Gult kort för ''gröna'' mattan

En dominerade roll i lördagens match spelade den gräsligt dåliga gräsplanen på IP. Inte ens korpfotbollen i Sundsvall spelar på så dåligt underlag.

- Vi kan inte skylla förlusten på mattan. Vi var mentalt förberedda på vad vi hade för underlag att spela på, sade Landskronatränaren Jan Jönsson.

Gräsmattan ser mest ut som en gråbrun jordplan och alla ojämnheter gör att bollen studsar lite hit och dit. Ett precist passningsspel är inte att tänka på.

Landskrona försökte trots underlaget att spela boll efter marken, men trots att Bois kryllar av tekniska spelare med Alexander Farnerud i spetsen så blev passningsspelet allt för lidande.

- Det är bara att konstatera att vi hade svårt att få betalt för vårt spel på den här planen, konstaterade Jan Jönsson .

Men uddlösheten i Landskronas avslutningar hade också andra förklaringar. Det är ingen tvekan om att lagets bäste målskytt Daniel Nannskog (avstängd) saknades.

Brasilianskt inhopp

Nu hade Landskrona dessutom oflytet att få skador i sin defensiva uppställning och därför tvingades Jan Jönsson göra en del oplanerade byten, vilket bland annat innebar att de brasilianska nyförvärven fick vänta länge med sin debut.

Bruno Tonheta kom in när endast tio minuter återstod av matchen och han fick aldrig chansen att visa sina kvaliteter.

I Sundsvall var målvakten Fredrik Sundfors än en gång säker mellan stolparna. Två suveräna räddningar räddade tre poäng till Sundsvall som nu avancerat till sjätte platsen i tabellen. På ett till synes betryggande avstånd från striden om nedflyttningsstrecket.

Norska nyförvärvet Tom Kåre Staurvik har inte spelat en tävlingsmatch sedan i maj och det märktes. i ambitionen att svara för de briljanta framspelningarna varvade han fina prestationer med de mest meningslösa bollarna, men den spelskicklige mittfältaren kommer nog att bli en stor tillgång för Sundsvalls offensiva spel när han fått mer matchträning.

Ove Byström/TT