Anders Svensson nära avgöra ligapremiären

Men Southampton fick bara 0–0 mot Middlesbrough

SPORTBLADET

SOUTHAMPTON (TT:S UTSÄNDE)

Han gjorde sin helikopter, och han dominerade mittfältet.

När Anders Svenssons vardag tog vid efter VM var han på nytt en hårsmån ifrån att bli matchhjälte.

- Jag trodde inte att han skulle nypa den, säger Svensson om Mark Schwarzers räddning som säkrade 0-0 i Premier League-premiären.

Det återstod drygt en kvart att spela när Svensson fick läget som kunde ha avgjort matchen mellan Southampton och Middlesbrough.

På ett inlägg från höger kastade sig Svensson fram, fick pannan på bollen och hoppades att han skulle styra in segermålet intill den bortre stolpen.

Men Mark Schwarzers målvaktsparad höll världsklass.

- En fantastisk räddning, konstaterade Southamptons manager Gordon Strachan efteråt.

Han suckade djupt, och den hetlevrade skotten visste att det fanns en anledning:

- Vi måste göra mål, mer mål än vi brukar göra, för att vinna såna här matcher. Vi hade ju chanserna. Jag tycker att vi förtjänade att vinna den här matchen.

Styrde mycket

De flesta och de bästa av Southamptons lägen kom under den första halvleken, och Anders Svensson hade en fot med i det mesta:

* Efter en kvart frispelade han letten Marian Pahars, som dock slarvade bort chansen med en svag bollmottagning.

* Tio minuter senare gick Svensson på djupet själv, nicktouchade en chansboll förbi Schwarzer men fick för dålig vinkel när han skulle skjuta.

- Bollen spann ifrån mig lite, så jag kom ur läge, förklarar Svensson - som efter succén i VM är en given publikfavorit hemma på St Mary's Stadium.

När Svensson numera presenteras i laguppställningen är det inte bara ''Anders Svensson, nummer 12''.

Det är ''Anders Svensson, nummer 12. VM-stjärnan''. Och ett eftertryckligt jubel.

Men Svensson själv rycker på axlarna:

- Jag har alltid blivit väl emottagen här, och det känns fortfarande som om jag behandlas precis som alla andra, säger han medan han skriver autografer på väg ut från matcharenan.

Publikfavorit

På läktarna är det ändå tydligt.

När Southampton i den första halvleken fick en frispark 30 meter från mål var det Svenssons namn som ekade i ramsorna. Men det blev ändå forwarden James Beattie som tog den - en halvhygglig träff som touchade en försvarare ut till hörna.

- Skrek dom mitt namn? Det hörde jag inte, säger Svensson förvånat.

- Men Beattie slog in en fantastisk frispark förra året (mot Chelsea), så det är inte fel om han tar den. Men efteråt sa han att jag skulle ta nästa. Om vi fick någon.

Men det fick inte Southampton, och precis som i VM-åttondelen mot Senegal fick Svensson nöja sig med att vara millimetrar ifrån att avgöra. Men den här gången var han inte lika besviken.

- Jag tycker vi spelade bra, och för egen del fungerade det okej. Jag lyckades med några grejer i alla fall.

Läckrast var den patenterade helikoptersnurren som förnedrade Jonathan Greening på mittplan.

Däremot får landslagsbacken Michael Svensson vänta på sin Premier League-debut. 26-åringen, som kom i somras från franska Troyes, satt på bänken hela matchen.

Vände och vann

I övrigt var Chelsea den stora vinnaren i lördagens premiäromgången, sedan man vänt 0-2 till 3-2 mot Charlton. Carlton Cole satte 2-2 i den 84:e minuten och Frank Lampard 3-2 i den 89:e. Mathias Svensson kom in för Charlton i den 86: minuten och hade ett jätteläge i den 87:e minuten, men Carlo Cudicini stod för en fantastisk räddning. Charlton fick en spelare, Paul Konchesky, utvisad i den 26:e minuten.

Tungviktaren Manchester United hade problem att avgöra mot nykomlingen West Bromwich, men inhopparen Ole Gunnar Solskjaer satte matchens enda mål i den 78:e minuten.

Jakob Sillén/TT