Svenskt rekord av Kajsa Bergqvist

Hoppade 2,05 i Polen

SPORTBLADET

STOCKHOLM (TT)

Vilken vecka för höjdhopperskan Kajsa Bergqvist.

Förra helgen tog hon EM-guld i München.

På söndagen förbättrade hon sitt svenska rekord med en centimeter till 2,05.

- Nu har jag uppnått alla mina mål för den här säsongen, sade en strålande glad Kajsa Bergqvist till TT.

Men Kajsa nöjde sig inte med att hoppa 2,05. Arrangörerna i Poznan, Polen, trodde knappt sina öron när hon bad dem lägga upp ribban på världsrekordhöjden 2,10. Och Kajsa fick till två bra försök på rekordhöjden.

- Ett var dåligt, men två var jättebra och det känns häftigt att veta att jag även har chans på 2,10.

En publik på 8 000 åskådare i Poznan gjorde allt för att hjälpa Bergqvist.

Några av Bergqvists konkurrenter, ryskan Jelena Jelesina och ukrainskan Inga Babakova, dröjde sig också kvar för att se hennes rekordförsök.

- Det var suveräna förhållanden med 30 grader varmt och en skitbra publik. Och Babakova tittade på mig och bara skakade på huvudet när jag bad om 2,10.

''Omöjligt'' rekord

Stefka Kostadinova, Bulgarien, har världsrekordet på 2,09, satt i Rom för 15 år sedan. Ett ''omöjligt'' rekord att slå enligt friidrottsexpertisen.

- Det är en höjd som jag tidigare aldrig ens funderat på, men efter den här dagen känns den inte alls omöjlig.

Kajsa Bergqvist har haft en tuff vecka. Efter EM-guldet i München i söndags tävlade hon i Malmö i tisdags, därefter vann hon SM i Gävle i fredags och på söndagen tävlade hon alltså i Polen.

Ingen perfekt uppladdning precis.

- Men fysiskt har det ändå känts bra och jag har verkligen längtat efter att hoppa i perfekta förhållanden. Den formtopp jag hade i samband med EM har varit kvar och jag ville utnyttja den för att försöka sätta ännu ett svenskt rekord.

- Därför var jag extra laddad i dag och jag hade bara rekordet i huvudet, fortsätter Kajsa.

Hög nivå

Kajsa gick in i tävlingen på 1,90 som hon tog i första försöket. Hon tog sedan 1,94 i första, 1,98, 2,02 och svenska rekordet 2,05 i andra försöket.

Övriga konkurrenter rev ut sig på 1,96.

- Det var perfekt att få göra sex-åtta hopp fram till rekordet.

Kajsa satte årets första svenska rekord i Lausanne den 2 juli i år. Hon har hoppat över två meter hela sex gånger i år och nu har hon också världens tre högsta hopp den här säsongen.

2,05 innebär också att hon är tredje bästa höjdhopperska någonsin tillsammans med tre andra damer, Tamara Bykova, Ryssland, Heike Henkel, Tyskland, och Inga Babakova, Ukraina.

- Jag har nått mina mål i år och jag kommer inte att ''tok-hoppa'' bara för att sätta ännu ett rekord. Men kommer det rätt tillfälle så ska jag givetvis försöka hoppa högt i dom tävlingar som är kvar.

Närmast väntar Finnkampen i Helsingfors kommande helg. Sedan har Kajsa kvar: Göteborg 27/8, Bryssel 30/8 och Madrid 21/9.

- Det har varit en fantastisk säsong och det kommer att kännas lätt att börja träna inför nästa säsong.

Stig Lindmark/TT