- Folk kommer ta saken i egna händer

Nedlagd mordutredning - det får vännerna att rasa

SPORTBLADET

I går begravdes Tony Deogan som misshandlades i ett fotbollsbråk den 29 juli.

Mitt i all sorg har vreden i supporterleden väckts till liv.

Anledning: den nedlagda mordutredningen.

- Folk kommer ta saken i egna händer om inte polisen gör någonting, säger en av Tonys bästa vänner.

Foto: HANNA TELEMAN
FAMILJEN SÖRJER Tony Deogans familj tog farväl under begravningen i går.

För familjen skulle begravningen bli början på ett långt sorgearbete.

Men rättsläkaren Wolfgang Giebe har sagt till familjen att Tony dog av en medfödd hjärnskada. Misshandeln skulle inte ha något med saken att göra. Nu är mordutredningen nedlagd. Tony får inte vila och inga gärningsmän kommer gripas för mord.

- Om inte polisen vill ha mer problem måste de hitta de skyldiga. Att det inte skulle röra sig om mord är bara löjligt, säger en av Tonys vänner.

Värdig begravning

Begravningen i går var stilla och värdig men det stora samtalet efter begravningen var rättsläkarens och polisens agerande.

- Det finns vänner som inte accepterar det här. Lägger de ner fallet helt är det som att hälla bensin på öppen eld, säger Tommy Deogan, Tonys bror.

Flera personer har ringt upp Tommy och erbjudit honom sina "tjänster".

- Kriminella individer som jag inte känner har hört av sig till mig. De säger att de kan ta hand om alla problem gratis. Jag tänker inte råda någon att göra något men inte heller förbjuda, säger Tommy Deogan.

- Det här är bara början på en ond cirkel. Jag vågar knappt tänka på vad som kan hända men vreden bland folk kommer växa om polisen inte griper någon, fortsätter han.

Tommy Deogan är mycket kritisk till hur ärendet har skötts.

- Vi har ett vittne som sett allting, hur Tony blev misshandlad och slagen i huvudet med ett baseballträ. Vi berättade om det här för polisen men honom har de inte ens hört, säger han.

"Förtvivlan tillbaka"

Det var många som kom till begravningen i går. Norra Begravningsplatsens kapell fylldes och några fick stå. Det första som hände var att Tommy Deogan, Tonys Bror, berättade om rättsläkarens "lögn" och att familjen inte skulle låta kremera kroppen förrän en ny undersökning utförts, av en ny läkare.

När det var dags att ta ett sista farväl kom i en yngling fram till Tommy Deogan.

- Han kramade om mig och sa "Förlåt för att jag lämnade din bror att dö." Jag hyser inget agg mot honom. Det var starkt att han kom fram, säger Tommy Deogan.

Vad vill du säga till dem som var med under misshandeln?

- Kliv fram för er egen skull. Jag önskar inte att deras familjer ska drabbas av det vi gått igenom, säger Tommy Deogan.

- Jag har haft de värsta dagarna i mitt liv men nu är förtvivlan tillbaka, säger Tommy Deogan.

Erik Thulin

ARTIKELN HANDLAR OM