Peter Ijeh utvisad när Malmö tappade poäng

Hammarby lyckades stoppa skyttekungen

SPORTBLADET

MALMÖ (TT)

Peter Ijeh är en straffområdesspelare - han har bara gjort ett av sina 18 mål på distans.

Därför var ordern från Hammarbys Anders Linderoth: stoppa Ijeh långt ut på planen.

Taktiken lyckades.

En irriterad Ijeh blev utvisad, men Malmö lyckades få 1-1 (0-1) med tio spelare i andra halvlek.

Sekunderna före pausen slog Peter Ijeh till Suleyman Sleyman i huvudet. Inte hårt, men domaren Anders Frisk tog fram det röda kortet.

Sleyman drog förstås Ijeh i tröjan i närkampen. Skytteligaledaren var inblandad i flera sådana skavande dueller och nigerianens irritation växte.

Kanske skulle Frisk varnat någon spelare tidigare, men utvisningen var solklar.

- Ja, han viftade till med handen, och det kvittar om träffen är hård eller inte. Det är inte mycket att säga om det, men Ijeh är en viktigt spelare så det är dyra läropengar, sade Malmös tränare Tom Prahl.

Nigerianen, som haft en sådan målsuccé, riskerar att bli avstängd två matcher.

Rörligt Hammarby

De ljusblå anhängarna på Malmö stadion - sol, värme, över 12 000 på läktarna - vädrade seger och att MFF skulle cementera ledningen i allsvenskan på lördagseftermiddagen. Men Hammarby gjorde 1-0 minuten före pausen och kontrollerade totalt matchen i den första halvleken.

''Bajen'' kortpassade i finurliga trianglar, spelade rörligt, ställde snabbt om spelet och fick fram ytterbackarna längs kanterna och drog isär Malmös fyrbackslinje.

Målsekvensen var en njutning. Norske mittfältaren Fredrik Winsnes lyfte bollen i en båge fram till Pablo Pinones-Arce, som tog ner den, nickade fram till sig själv och klippte till med en vänstervolley.

I pausen kom spelarna överens om att inte falla in i det misslyckade mönster som många lag gör när de är en man mer på planen.

Det var ändå precis vad Hammarby gjorde.

Malmö bytte in Brian Steen-Nielsen på ett tremannamittfält, drog ner Joseph Elanga (helt anonym och misslyckad före paus) på vänsterbacken och dominerade den första kvarten av andra halvlek.

Skoog växte

Med en halvtimme kvar nickade Jörgen Ohlsson in 1-1. Inlägget kom från Elanga, som passerade två Hammarby-spelare i en fantastisk 60-metersrush längs kanten.

Den försvarsmissen grämde Anders Linderoth.

- Katastrofalt, sade han.

Ijehs anfallspartner Niklas Skoog, som inte hade många rätt före pausen, växte och höll i bollen.

- Det var Elanga och Skoog som vände matchen för oss. Skapar man bara fyra målchanser på en match och sätter en boll och får poäng får man vara nöjd, sade Tom Prahl.

Allsvenskan är jämn. Hammarby spelade inte som ett bottenlag och har nu spelat fem allsvenska matcher i rad utan förlust.

- Vi är på rätt väg, vi vågar spela ''nättare'' och vårda bollen mer, sade Anders Linderoth.

Faktiskt hade Hammarby en segerboll dansande på mållinjen sedan Mattias Asper tappat ut bollen till Peter Markstedt, men den rensades undan av en försvarare.

Bo Harmby/TT