Finkostym på – då lyckades Kalmar äntligen ta poäng

Alyssons mål gav 1–1 mot Helsingborg

SPORTBLADET

KALMAR (TT)

Kalmar hade sex rejäla chanser.

Helsingborg en halvdan.

Alyssons kvitteringsnick till 1-1 i 80:e minuten var därför synnerligen rättvis.

Kalmar FF:s hårt pressade tränare Conny Karlsson hade tagit på sig finaste gå bort-kostymen, liksom för att markera ett trendbrott.

Dessutom hade han möblerat om och provade ett femmannamittfält från start.

Tabelljumbon med fem raka förluster i bagaget, spelade ut Helsingborg i den första halvleken och gjorde allting rätt.

Utom mål.

- Historien upprepar sig igen, inledde Conny Karlsson sin vana trogen presskonferensen i Fredriksskans innandöme.

Många missar

Första halvlek var en ren chanskavalkad från Kalmars sida. Den inleddes redan i fjärde minuten, då Daniel Mobaeck träffade stolpen med en boll som såg ut att vara förlorad till inspark.

Håkan Lindqvist försökte. En för dagen het Vesa Vasara försökte - två gånger till och med.

Men släkten är som bekant värst. Nybrobördige Christoffer Andersson, som gallrades bort ur VM-truppen i sista stund, chockade 5 902 åskådare (säsongens sämsta) på Fredriksskans efter en kvart.

Kalmars högerback Niklas Kaldner tappade helt bevakningen på bortre stolpe och Andersson kunde billigt bredsida in Mattias Lindströms låga inlägg.

- Jag har rannsakat mig själv så backspelet är historia nu. Sen är det förstås alltid trevligt att göra mål, även om det inte räckte till seger, säger Christoffer Andersson.

Alysson kvitterade

Brasilianaren Alysson kom direkt ur frysboxen, in på bänken och sedermera även på planen som en poänghjälte.

- Det här målet tillägnar jag min mamma, som precis har opererats, sade måltjuven Alysson som var framme med pannan på Lasse Johanssons frispark in i röran framför mål.

- Jag känner mig lite delad. Är jättenöjd att vi leder med 1-0 i paus, men skulle lika gärna kunna gjort 2-0 och knäckt Kalmar, summerade HIF-tränaren Sören Cratz.

Cratz syftade på Henrik Rydströms huvudlösa bakåtpassning strax innan halvtid, som helt friställde målfarlige Alvaro Santos. Endast en snabb benparad av Petter Wastå stod mellan Helsingborg och tre poäng.

- Men jag brukar vara ärlig och 1-1 är fullt rättvist. Kalmar ligger också närmast 2-1 och det är inte bara att glida in här på en räkmacka och plocka poäng, sade Cratz vidare.

Även välekiperade Conny Karlsson verkade till syvende och sist nöjd med en poäng:

- Nu bröt vi trenden, så nu är tåget förhoppningsvis i rullning.

TT