”Alla ser fram emot att jobba under Mats”

Jonas Björkman nöjd med kaptensvalet

SPORTBLADET

NEW YORK

Jonas Björkman var tio år när han såg Mats Wilander vinna i Paris 1982.

- Som Växjögrabb är det här speciellt för mig. Superroligt med Mats, säger Jonas.

Björkman, 28, har drivit på hårt för att få Wilander som ny förbundskapten för Davis Cup-laget. Redan i våras träffades spelarna i samband med gruspremiären i Monte Carlo och diskuterade Calle Hageskogs efterträdare.

Wilander var namnet som togs upp omedelbart.

- Vi kom snabbt fram till att vi ville ha en kapten som vi har respekt för. Det har vi för Wilander. Förbundet frågade oss om Magnus Gustafsson och inget ont om "Gusten" men han har precis slutat och var länge en i gänget.

"En stor taktiker"

- Mats är en av våra bästa spelare genom tiderna. Nyligen kom han med i Hall of Fame och det säger allt. På banan var han en otrolig taktiker och det är sådana bitar han kan hjälpa oss med. Hans lugn och förmåga att skapa trygghet i laget blir också värdefullt. Han är ett stort namn i hela världen och kan skapa ett större massmedialt intresse för svensk tennis, säger Jonas.

Wilander var en av Björkmans stora inspirationskällor när han valde att satsa på tennis som 10-åring satt Jonas klistrad framför tv:n och följde Wilander fram till titeln i Paris 1982.

- Matcherna där och hans seger över Lendl här i US Open 1988 är mina starkaste minnen av honom som spelare. Och så förstås DC-finalen 1984 när de spöade amerikanerna.

Slog honom i Key Biscayne

Björkman har egna erfarenheter av Mats som spelare. De möttes två gånger, första i Washington, sedan i Key Biscayne.

- Jag minns att jag var fruktansvärt nervös och fick storstryk i Washington. I andra mötet gick det bättre och jag vann. Det var en härlig känsla att slå en gammal idol.

Nu ska du spela under honom, hur känns det?

- Alla svenska spelare ser fram emot att vara under hans ledarskap, säger Björkman.

Henrik Skiöld/TT