Sören Cratz fick se Bakircioglü glänsa

Blev hyllad av hemmapubliken

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Det skulle bli Sören Cratz match - det blev Kennedy Bakircioglü och Hammarbys.

Fjolårets guldtränare fick se sitt Helsingborg förlora med 1-3 på Söderstadion efter två mål av sin förre favoritspelare.

- Kennedy var planens mästare. Synd att han hade fel färg på tröjan, sade Cratz.

Helsingborg hade chansen att hänga på i toppen av allsvenskan om Sören Cratz mannar skulle slå det Hammarby han förde till SM-guld i fjol.

Men det var inte ens nära.

Hammarby var helt enkelt för bra.

De överraskade med ett snabbt passningsspel, ofta på ett eller två tillslag, varvat med långa crossbollar från Fredrik Winsnes som effektivt breddade spelet.

- Vi lyckades väldigt bra i 90 minuter i dag och jag är oerhört nöd med, sade tränaren Anders Linderoth.

- Kennedy var lysande. Han har tagit ett steg till i sin utveckling och så som han spelar nu borde han vara landslagsaktuell.

Drömmål av Kennedy

De två mål Kennedy gjorde var landslagsmässiga, om inte annat.

Ettan kom på ett distansskott från 30 meter som gick in i målvakten Fredrik Larssons högra hörn.

- Jag har tränat själv på att skjuta långskott. Ibland tar de på foten på någon eller på ryggen med i dag gick den in, sade Kennedy själv.

Tvåan var ännu snyggare.

Hammarby fick ett frisparksläge en bit utanför straffområdet.

Fredrik Winsnes fintade att skjuta med vänstern, Kennedy sköt med högern - mycket vackert över muren och otagbart för Fredrik Larsson i HIF-målet.

- Det var en intränad variant. Winsnes sa att "det här är ditt läge" och jag tror att målvakten blev lite ställd. Han trodde nog inte att jag skulle skjuta, sade han.

- Jag tycker också att jag borde få chansen i landslaget snart. Men det är svårt om man spelar i allsvenskan, man måste vara proffs verkar det som.

Ärevarv av Cratz

Sören Cratz, som sprang ärevarv efter matchen till publikens glädje (och HIF-ledarnas besvikelse), var inte sen att plussa för Bakircioglü.

- Jag har sett Kennedy en del i år och i den form han har varit sedan VM-uppehållet så måste han vara en man för landslaget. Det är bra för svensk fotboll att sådana spelare finns, det måste man tycka trots att han spelar i fel lag, sade Cratz.

Förutom Kennedy var Hammarbys reserver bäst på plan.

Att guldvapnen från i fjol, anfallsduon Andreas Hermansson (skadad) och Peter Markstedt (avstängd) samt mittbacken Johan Andersson (avstängd) var borta gjorde inget.

De kortvuxna Antti Pohja och Pablo Pinones-Arce vann självklart inte lika många höjddueller, men imponerade stundtals med fina löpningar och bra bollmottagning.

Max von Schlebrügge, som ersatte Johan Andersson, gjorde inte ett misstag på de 33 minuter han spelade (sträckning i höften) och nyförvärvet Christian Traoré från FC Köpenhamn som ersatte var minst lika stabil.

- Han spelade hur lugnt som helst. Han hade knappt sett killarna och var ändå fantastiskt bra, berömde Linderoth.

Jesper Jansson kunde forcera in reduceringen en kvart in i andra halvlek, men när Pablo Pinones-Arce gjorde 3-1 dryga 20 miuter från slutet var matchen avgjord - och Hammarby tog de tre poängen.

Niclas Johansson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM