Vore jag Moratti skulle jag skänka bort Ronaldo

SPORTBLADET

Klockan 16:32 i går eftermiddag lämnade Ronaldo Inters klubbpresident Massimo Morattis bostad på Via Bigli i Milano.

Ronaldo och Moratti hade då pratat med varann i en timme. Ronaldo var klädd i en vit t-shirt.

Han lämnade mötet i en bil som kördes av Morattis chaufför.

Vi är åtskilliga tusental som skulle ha velat tjuvlyssna på samtalet mellan VMs skyttekung och Inters ägare. Denna rendez-vous hade samma dignitet i Milano som ett politiskt toppmöte. Ronaldos dagar är räknade. I morgon är sista dagen på den spanska fotbollsmarknaden. Ska Ronaldo få som han vill och ta vändande plan till Madrid?

Vore jag Moratti skulle jag skänka bort honom, i hopp om att det äntligen blev slut på Inters sorger och bedrövelser. En medelmåttig spelare med god fysik och en sann kärlek för Inter och supportrarna är värd tusen gånger mer än en utbränd, otränad och omotiverad Ronaldo.

Men det är symptomatiskt för den europeiska fotbollens kris att Ronaldo är osäljbar. För bara några år sedan skulle han förmodligen ha kunnat välja och vraka mellan köpsugna klubbar. Nu står han där med sin fjantiga frisyr, sitt personliga hov och sitt skrala knä och vet snart inte vart han ska vända sig.

Det är som om Frankenstein inte längre känns vid sitt eget monster. Ronaldo är ju urtypen för den sortens spelare som den moderna penningstinna fotbollen har skapat och fostrat. En produkt med ett marknadsvärde. Inte riktigt lika bra som reklamen uppger och med ett allt annat än pålitligt maskineri. Sådana varor kan bara säljas med kraftig rabatt i dåliga tider.

Känsla av leda och tomhet

Det är fortstås en grym beskrivning av en ung fotbollsspelare. Men det som slår mig mest i denna fotbollssåpa är den starka känsla av leda och tomhet som omger den.

Det finns såvitt man vet inget starkt vägande skäl till varför Ronaldo absolut inte vill stanna kvar i Inter. När Moratti köpte honom 1997, var han fotbollsvärldens dittills dyraste spelare. Han är Italiens 26:e rikaste man, med en deklarerad inkomst på 75 miljoner kronor. Inte ett ont ord har fällts om honom - varken från klubbens eller supportrarnas sida - under hans långa frånvaro för olika skador. Inters "tifosi" har tvärtom öst sin kärlek över honom, trots att de knappt sett honom spela. Ett visst begripligt missnöje märktes i våras, när Ronaldos vilja att vara i form till VM, kolliderade med Inters mål att vinna ligan. Men i det stora hela har förhållandet mellan Inter och Ronaldo förefallit idylliskt.

Det kan alltså inte hjälpas att man känner ett sting av moraliskt missnöje i den här historian. Ge och ta är en enkel regel för umgänge människor emellan. Enligt den regeln är Ronaldo skyldig Inter och supportrarna ett sista försök att ta den italienska ligan. Svårare än så är det inte ur mänsklig synvinkel.

Vem vet vad Ronaldo och Moratti sade till varann i går när ingen hörde.

Offret inte med på noterna

Egentligen borde de förstå varandra alldeles utmärkt. Moratti vill få avkastning och helst vinst på sin investering. Ronaldo vill utnyttja VM-triumfen för att tjäna så mycket pengar som möjligt, innan knät brister igen. Problemet är bara att det utsedda offret, det vill säga Real Madrid, inte är med på noterna.

Har fallit från piedestalen

Det är naturligtvis livsfarligt att spekulera i hur det här kommer att sluta. Mycket kan fortfarande hända fram till midnatt i morgon. Men jag tror att Ronaldo vackert får stanna i Inter. Och när han så småningom blivit av med sitt valpfett och kommit i form igen, blir hans svåraste uppgift att vinna tillbaka supportrarna. Den senaste tidens schackrande har fått idolen att ramla ner från piedestalen med dunder och brak.

Supportrarna halade fram en del riktigt elaka banderoller mot Ronaldo i förrgår när Inter spelade sig till en plats i Champions League mot Sporting Lissabon i förrgår. Samtliga på temat att pengar är hans enda gud. Utöver att vara en skicklig fotbollsspelare, skadar det inte att vara en juste människa.

Kristina Kappelin