Djurgården enkelt vidare i Uefa-cupen

Två snabba mål avgjorde matchen mot Shamrock

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Två mål inom lika många minuter förde Djurgården till Uefa-cupen.

Djurgården besegrade Shamrock Rovers med 2-0 och gick vidare till huvudturneringen med sammanlagt 5-1.

"Underskattning är det enda som kan fälla oss", sade tränaren Sören Åkeby innan matchen.

Djurgården hade förstås ett gyllene läge efter 3-1 i den första matchen borta mot Shamrock. Och Åkeby behövde aldrig vara orolig på sin bänk. Hemmalaget, som tvingades spela på Råsunda i stället för på Stockholms stadion, satte full fart redan från början.

Hetast var Samuel Wowoah, som prickade insidan av vänstra stolpen efter sju minuter.

Efter ytterligare tolv minuter löpte Wowoah ännu en gång enkelt ifrån sin långsamma försvarare, men den här gången räddade Shamrocks målvakt Robert Horgan skottet.

Glödhete Wowoah tog dock snabb revansch genom att nicka in 1-0 in den 19:e minuten på den efterföljande hörnan.

Överlägsen teknik

Bara två minuter senare kom Louay Chanko fri på vänsterkanten efter en superb passning av Kim Källström. Skottet smet in någon centimeter innanför stolpen. 2-0 efter 21 minuter och matchen var avgjord.

- Jag var lite orolig för att dom skulle få ett tidigt ledningsmål, då skulle dom lyfta sig. Men när vi gjorde två snabba mål kändes det lugnt, sade Sören Åkeby.

Efter de två målen spelade Djurgården säkert och med sin överlägsna teknik behövde man inte plocka ut max.

Man gjorde också tre byten, med tanke på att det är match redan på söndag mot Landskrona.

- Vi har varit lite slitna med när vi spelat match torsdag-söndag. Därför var det några som fick ta det lite lugnare i dag, sade Åkeby.

Varför inte Celtic?

Shamrock Rovers är förvisso mästare 15 gånger och cupmästare 24 gånger, men standarden på irländsk klubbfotboll är klen. Shamrock Rovers har klarat första omgången i de europeiska cuperna vid några tillfällen, men då har motståndarna bestått av lag från Island, Luxemburg och Cypern.

De spelade en typisk gammaldags brittisk fotboll, med mycket spring men få passningar och framför allt inte många till rätt adress.

Däremot var de fysiskt starka, något som ibland irriterade en del av Dif-spelarna. Irländarna smällde på rätt rejält och några djurgårdare dras säkert med ömmande hälsenor de närmaste dagarna.

Shamrocks enda chans kom efter en kvart av den första halvleken när James Keddy kom loss ute till vänster, men Andreas Isaksson gjorde en snyggt räddning.

På torsdagen sker lottningen till Uefa-cupen i Monaco och när Åkeby fick frågan om han hade något önskelag svarade han:

- Ett publiklag som Chelsea skulle inte vara så dumt, eller Celtic, eller något tyskt lag.

Stig Lindmark/TT