Stort fiasko för IFK Göteborg i Uefa-kvalet

Två snabba mål fällde Blåvitt

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Det blir inget nytt Europa-äventyr för IFK Göteborg.

Efter förlust borta, 1-3, och bara 2-2 hemma mot Zimbru Chisinau från Moldavien blir det inget fortsatt Uefa-cupspel för göteborgarna.

IFK Göteborg var tvingade att vinna med minst 2-0 för att kunna gå vidare till huvudturneringen.

Matchen började också ganska bra för IFK med press högt upp i banan. Redan i åttonde minuten fick Zimbru Daniel Balasa utvisad sedan han armbågat Magnus Erlingmark i ansiktet.

Med en man mer på plan skapade IFK Göteborg flera chanser framför Zimbrus mål. Martin Ericsson hade två bra lägen, men han sköt rakt på målvakten.

I den 39:e minuten kom så det efterlängtade första målet. Jonas Henriksson slog från högerkanten en boll snett inåt bakåt till Tomas Rosenkvist som slog in bollen intill den vänstra stolpen. En seger med 2-0 såg då inte omöjlig ut.

Spelet försvann

Men så kom olycksminuterna 34 och 35 då allt rasade för IFK. Först rundade Levan Gvazava hela det blåvita försvaret och slog bollen förbi en chanslös Bengt Andersson. Sedan sköt Boris Cebotari en lös bollen som letade sig genom försvaret och tog i stolproten och in i mål. Där var Bengt Andersson passiv.

Fyra minuter senare kvitterade Tomas Rosenkvist på en likadan situation som vid IFK:s första mål. Men sedan var det stopp.

Den andra halvleken var en enda lång press från IFK Göteborgs sida, men några riktiga farligheter blev det inte.

- Vi började bra. De fick en man utvisad, vi gjorde första målet, men sedan försvann vårt spel, sade en besviken Stefan Lundin efter matchen.

Lundin utbuad

När lottningen i UEFA-kvalet var klar trodde de flesta att det skulle bli en enkel sak för Göteborg att gå vidare. Till och med moldaverna själva var pessimistiska om sina chanser.

- När vi fick veta lottningen trodde vi inte att vi skulle klara det, sade lagets tränare Gabriel Stan.

- Men, mina spelare har gjort två mycket bra matcher och jag tycker att vi förtjänar att gå vidare.

De blåvita fansen var mycket besvikna i matchens slutskede och ropen på Lundins avgång blev allt högre. Själv skakade han bara på huvudet när han hörde ropen.

Många av fansen stannade också kvar utanför Gamla Ullevi efter matchen för att bua ut spelare och tränare.

Leif Brändström/TT