Arne Tammer död

Han skulle förändra din kropp - om du gav en kvart om dagen

1 av 2
en stålman På 1950- och 60-talen kunde man knappt öppna en veckotidning eller serietidning utan att mötas av Arne Tammers vältränade biceps och bländvita leende.
SPORTBLADET

Arne Tammer, en av den svenska frisksportens förgrundsfigurer, har avlidit i Stockholm, 89 år gammal.

För de flesta förknippas han med löftet om att vi skulle få en ny kropp, bara vi gav honom en kvart om dagen.

På 1950- och 60-talen kunde man knappt öppna en veckotidning eller serietidning utan att mötas av Arne Tammers vältränade biceps och bländvita leende. Uppskattningsvis 400 000 svenskar hörsammade hans löfte om den där kvarten och skickade in talongen. Hur många som verkligen avslutade korrespondenskursen är svårare att säga.

Var vegetarian - till 85 procent

Arne Tammers filosofi handlade dock inte bara om hantlar och sit-ups. Han var tidigt ute och påpekade kostens betydelse för en bra hälsa. Själv ansåg han sig vara vegetarian till 85 procent.

- Det handlade också mycket om arbetet mot tobak och alkohol som vi fortfarande kämpar med, säger Christer Påhlsson, ordförande i Svenska frisksportförbundet som Arne Tammer en gång i tiden var med och startade.

- I det där med en kvart om dagen låg det även mycket annat, sammanfattar han.

Den som vill bli medlem i frisksportförbundet måste avge en försäkran om att inte använda tobak, narkotika eller dricka något starkare än lättöl.

Värnade om skolidrotten

Arne Tammers syn på skolgymnastiken har också aktualiserats i valrörelsen där det framförts löften om mer tid till motion i skolan. Tammer var tidigt ute och varnade för att neddragningen av gymnastiktimmarna på schemat skulle få konsekvenser för folkhälsan. Frågan om medborgarnas hälsa är så viktig att det borde införas ett speciellt hälsodepartement med en egen minister, ansåg han.

Arne Tammer avled den 16 augusti på ett sjukhus i Stockholm där han vårdades för benbrott. Han begravdes på fredagen med bara familjen närvarande.

TT